Strona główna · Forum · Kontakt · FAQ
Zobacz temat
Initial D - Noizy Tribe » Noizy Tribe » Anime
 Drukuj temat
[Initial D] - Gryzące Nas niedociągnięcia
Yakushi
[color=green]By zaradzić offtopickowi kontynuuje temat podjęty w innym topicu[/color]

Nieudane pomysły w Initial D wyjące niczym wściekła turbina Wataru?
Co zmienilibyście w doskonałej opowieści o niesamowitym kierowcy Fujiwara Takumi?

Patricko napisał/a:
Autorzy nie poruszyli wielu wątków? No pewnie nie, bo w końcu najważniejsza jest główna fabuła,(..)

Fabuła tak. Równie ważna wydaje mi się jeszcze dynamika i realizm (fizyka) ukazania wyścigów.

Tu właśnie tkwi jedno niedociągnięcie jakie pojawiło się w pierwszym sezonie. Gdy Takumi ścigał się z Nakazato, i dołączyła się FC. Już jej start był nierealny - zebrała się nieprawdopodobnie szybko. Potem podczas wyścigu w miejscu gdzie ścigającym zarzucało samochodami bracia Takashi jechali jak po sznurku. Wydaje mi się, że autor wtrącił ten element na siłę być może nawet wbrew woli.

Patricko napisał/a:
Jeśli o mnie chodzi, to naprawdę cały wątek z Mogi mógłby nie istnieć Smile Tak szczerze, to kto na niego zwraca uwagę? Oglądając ID czekam tylko na kolejne wyzwania, kolejnych przeciwników i jak Takumi sobie z nimi poradzi, w jaki sposób ich pokona.

Na historię z Mogi nie zwracałem szczegolnie większej bądź mniejszej uwagi. Takumi ma swoje życie i swoje problemy, dlatego zaakceptowałem ją taka jaką jest.
img63.imageshack.us/img63/3715/hareluyamini.png

Quattro
Tak sobie obejrzałem Initiala kilkukrotnie i postanowiłem ożywić ten wątek.

Co mnie gryzie to przede wszystkim cały wyścig w Stage 3 z Kenem Kogashiwą. Mianowicie taktyka skakania wygląda bardzo nierzeczywiście. Otóż mamy nawrót z kategorii "4.30" (wejście na godzinie 6, wyjście na wpół do piątej), do tego znaczna różnica poziomów i kątów nachylenia jezdni... I nagle w punktu wejścia w zakręt, auto odwrócone w 3/4 (nawrócone do tego 4.30) w kierunku już wyjścia z zakrętu lecące "z góry" z prędkością minimum 50km/h już nie bokiem, ale wręcz tyłem do kierunku jazdy odzyskuje 100% przyczepność i wylatuje do przodu ścinając zakręt idealnie do przodu, jednocześnie lądując w bardzo obciążający sposób na lewym przednim kole.

Kij z tym - jeden skok bym zrozumiał, (jak skok przez most w 2F2F - taki rozbawiający smaczek) ale skoczył co najmniej pięciokrotnie. Cywilne, nierajdowe, nieoklatkowane auto. Skakał ktoś z was wcześniej gdzieś samochodem na różnicach wysokości, rzędu 1 metra lub więcej?

Druga sprawa, wyścig z Tomo jadącym Spoonem Type-R od Todou. AE86 utrzymuje się na uphillu ponieważ Spoon ma za długie przełożenia, co ma sens dopóki nie Tomo nie mówi, że problem nie istniałby gdyby ścigał się z Turbo. A Keisuke ma 13B REW - Twin Turbo oparte najprawdopodobniej na dwóch stockowych niezbyt dużych turbosprężarkach Hitachi HT-12, które nie posiada turbodziury jak np. single turbo u Kyoko. Więc wydłużanie przełożeń w Spoonie uważam za błąd. Ale największy kwiatek występuje w 0:16:16 w ep.6. Otóż okazuje się, że 86 ma jeszcze dłuższą skrzynię niż Civic bo "w zakrętach w których jadę na drugim biegu on (86) wciąż jest na pierwszym" I teraz pytanie - taki lapsus to autorów czy w tłumaczeniu?

Pozdrawiam Smile
Ja kudłaty, durnowaty reperuję stare graty Wink

Leito
Quattro Jeżeli chodzi o wyścig Spoona i Hachiroku i o ich przełożenia to wg Mnie chodziło o to, iż Silvertop Takumiego kręcił się znacznie wyżej niż nawet silnik Spoona co daje mu zawsze trochę więcej prędkości na każdym biegu. Szkoda, że nigdy nie było mowy o konfiguracji skrzyni w Hachi roku.

Mnie "gryzie" to, iż w niektórych odcinkach pokazywany jest obrotomierz w ae86, który tam lekko faluje przed 11 000RPM, Takumi wrzuca kolejny bieg, obroty spadają do tych powiedzmy 9 000RPM i od razu rosną do 11 000RPM(w przeciągu jakiejś sekundy i znów tam się utrzymują). Gdyby na biegach 2-3 jego auto tak przyśpieszało to nikt nie byłby mu równy. Żadne turbo z lanevo ani nawet GT-R.

Następnie to co już napisałem w komentarzach w 2st stage-u anime. Kolektor wydechowy nowego silnika w jednych ujęciach jest wygięty w "normalny" sposób, czyli wszystkie róry w dół, gdzie tam się gdzieś, jakoś łączą a w innych ujęciach jest kolektor mocno powyginany, na co zwrócił Iketani uwagę, kiedy Takumi przyjechał w przeddzień wyścigu z Wataru z prośbą o pomoc w montowaniu nowego obrotomierza

Odnośnie obrotomierza także mam kilka zastrzerzeń, ponieważ w jednym stage-u jego podświetlenie jest bodajże czerwone, w innym zielone a potem(np 4ty stage) białe... (Nie mam teraz możliwości obejrzenia tego spowrotem dokładnie, wiec nie pamiętam który dokładnie odcinek i jaki kolor). Jedyne sensowne wytłumaczenie dla Mnie to takie, że ten obrotomierz ma możliwość zmieniania koloru podświetlenia, jednak z tłumaczenia wynikało, iż zamówił go Bunta razem z dodatkowymi wskaźnikami, a Mi nie pasuje jakoś kolorowo podświetlany obrotomierz do Bunty Pfft

Aha i jeszcze jedno. Pierwszy silnik (4age redtop bodajże) Takumi kręcił do około 8 000RPM, jednak nowy silnik już do 11 000RPM i dla Mnie jego dźwięk jakoś na to nie wskazuje. Nawet jego głos nie różni się tak bardzo. Dla Mnie nowy silvertop (jego dźwięk na to wskazuje) jest kręcony max do 9 000RPM. Fakt faktem, zdobycie takiego silnika a potem nagrywanie jego głosu specjalnie dla anime byłoby trudne, ale (nie mam pewnych źródeł, ale jakoś takie przeczucie) skoro Keiichi Tsuchiya "maczał palce" w robieniu tego anime, bo to chyba on dzwonił do Bunty i były wtedy pokazane obrazki z torów wyścigowych, no to on na pewno mógłby "załatwić" podobny silnik czy też wypożyczyć go na jakiś czas, nagrać "sample" i potem je wykorzystywać. Szczerze mówiąc to dopiero w 4th stage słychać ITB, wcześniej bardziej ryk stożka/"grzybka" (Raz było widać grzybka, kiedy Takumi zaglądał pod maskę po szkole i zastanawiał się skąd wziąć więcej mocy).

To chyba wszystko Grin

Pozdrawiam Smile
Edytowane przez Leito dnia 01/07/2011 00:42

Quattro
Z ciekawostek to Ci powiem, że Spoon Type-R kręci się do ok 11200obr/min.

obrotomierz to drobiazg, choć jego wskazania irytują i mnie Smile

A co do dźwięków - RX-7 też nie brzmi zbyt wanklowato...
Ja kudłaty, durnowaty reperuję stare graty Wink

jadek125p
Wiem że to stary temat ale jedno mnie gryzie. Kto podrzucił Takumiemu kartkę że Mogi jest prywatną ekm papy , może miki ? Pozdrawiam nowy użytkownik

Cain
Ja to mówią: „życzliwy”. Choć rzeczywiście cholera wiadomo kto.

Rower45
Wiadomo kto podrzucił takumiemu list i kto do niego dzwonił. Zostało to pokazane dokładnie w mandze która ukazuje wiele aspektów pominiętych w anime. Tyle ciekawych wątków pobocznych zostało pominiętych, że szok. A 3 stage jest zupełnie inaczej przedstawione niż miało to miejsce w mandze. Polecam przeczytać.

Wysokoobrotowiec
A tak się do piątego stage i pierwszego się przyczepie , Serio? SMARTFONY? Wytłumaczy mi ktoś? 5 stage wygląda jak by jego akcja była osadzona w teraźniejszości i samochody też nijak mające się do fabuły bo np. wyjdą za 3 lata ;_; A w 1 stage chyba coś z fizyką nie wyszło bo auta jadą jak przyklejone i dla mnie to pomyłka - wyścig takumiego z Blue Impact jeżdżące niby niebieskim sileighty ( dla mnie to fiolet..) , Auta w tym wyścigu driftują tak kanciasto i drętwo po drodze o szerokości czasami max 2 m a czasami na min 10m i serio? Toreno?!?Oni robili Anime o aucie , na które nie mają licencji czy co?...... Sad

Cain
i229.photobucket.com/albums/ee295/celsoryuji/Plamodel/Sil80wip01.jpg
oraz fotolidart.blog.pl/files/2014/03/pedzel-dynamika-koloru-efekt.jpg

Nadal uważasz, że Sil80 była fioletowa?

Patricko
Wysokoobrotowiec napisał(a):

A tak się do piątego stage i pierwszego się przyczepie , Serio? SMARTFONY? Wytłumaczy mi ktoś? 5 stage wygląda jak by jego akcja była osadzona w teraźniejszości i samochody też nijak mające się do fabuły bo np. wyjdą za 3 lata ;_; A w 1 stage chyba coś z fizyką nie wyszło bo auta jadą jak przyklejone i dla mnie to pomyłka - wyścig takumiego z Blue Impact jeżdżące niby niebieskim sileighty ( dla mnie to fiolet..) , Auta w tym wyścigu driftują tak kanciasto i drętwo po drodze o szerokości czasami max 2 m a czasami na min 10m i serio? Toreno?!?Oni robili Anime o aucie , na które nie mają licencji czy co?...... Sad

Nie wiem czy sobie zdajesz sprawę, ale 1st był robiony w roku 1998, więc wtedy animacje komputerowe "trochę" się różniły od tego co widzimy dziś. Initial D było jednym z pierwszych anime, które zastosowały technologię 3D. Także nie ma co narzekać na drętwe animacje.

"Toreno" było z racji braku licencji, nie inaczej. Dopiero od 2nd Stage'a mieli już licencję jeśli dobrze pamiętam i tam jest poprawnie napisane.

To, że 5th Stage nawiązuje do dzisiejszych czasów to nie ma się co dziwić.Z
Zobacz jaki odstęp był pomiędzy 4th Stage, a 5th Stage.
Owszem, też bym wolał, żeby trzymali się swojej linii czasowej, ale jak widać mieli inny pomysł na to i też chcieli pójść z duchem czasu.
Ekstaza z ryku wyjącego silnika!

Wysokoobrotowiec
Patricko napisał(a):

Wysokoobrotowiec napisał(a):

Nie wiem czy sobie zdajesz sprawę, ale 1st był robiony w roku 1998, więc wtedy animacje komputerowe "trochę" się różniły od tego co widzimy dziś. Initial D było jednym z pierwszych anime, które zastosowały technologię 3D. Także nie ma co narzekać na drętwe animacje.

"Toreno" było z racji braku licencji, nie inaczej. Dopiero od 2nd Stage'a mieli już licencję jeśli dobrze pamiętam i tam jest poprawnie napisane.

To, że 5th Stage nawiązuje do dzisiejszych czasów to nie ma się co dziwić.Z
Zobacz jaki odstęp był pomiędzy 4th Stage, a 5th Stage.
Owszem, też bym wolał, żeby trzymali się swojej linii czasowej, ale jak widać mieli inny pomysł na to i też chcieli pójść z duchem czasu.
no wiem wiem , sileighty uważam za fioletową bo ta animacja zmienia jej kolor , chociaż w anime jest niebieska ale częściej widać ją w 3d , więc po prostu tak mi już zostało . Wiem miendzy 4 i 5 stage jest 9 lat bodajze roznicy. SR za bledy problem z klawa...
Czy ktoś powiedział ... WANKL? Shock

Wysokoobrotowiec
a z stagu na stage bochaterowie maja inny kolor wlosow. Znowu sr za bledy.. ;_;

Patricko
Przefarbowali Pfft
Ekstaza z ryku wyjącego silnika!

Wysokoobrotowiec
PfftP Keisuke w 4 stage ;_; xdd

Przejdź do forum:
Copyright © 2013