Zmodeler/modelowanie 3d
|
lmk |
Dodany dnia 25/08/2008 23:31
|
Motorowerzysta
Data rejestracji: 20/04/2008
|
Nie wiem czy dobrze piszę (dział niżej jest dla komentowania linków znalezionych w necie?), lecz jeśli źle trafiłem, proszę o bycie pobłażliwym dla niezorientowanego usera.
Bo ja już dziś myślałem, że dostałem bana za ten flow na shout-boxie - na szczęście to tylko domena na glt.pl chwilowo odmawiała posłuszeństwa...
@Cadabra:
No więc odnośnie tego chowania części modelu w zmodelerze:
Nie pamiętam dlaczego, ale preferowałem cięcie modeli na kawałki i wówczas zabawe na takich małych kawałkach.
Było to chyba zaznaczenie czesci do wycięcia - Create->Object->Detach i klik. Potem wpisywało się nazwę nowo utworzonego obiektu i można było łatwo nim zarządzać względem innego. Oczywiście na koniec trzeba było to wszystko znowu posklejać.
No ale szybciej i łatwiej display->hide / display->unhide
Tego GTR-a robisz do Test Drive Unlimited może?
Mówię tylko że: mam płytką wiedzę w chwili obecnej na temat modelowania . Dość dawno zaczynałem, chyba jeszcze w gimnazjum, robiłem do NFS4. Potem jeszcze przerzuciłem się na tę wskę lelek, do gta vc, ale w LO zaczynało wieczorami czasu brakować i porzuciłem to modelowanie :/.
A i jeszcze coś. Chyba nie będzie złym pomysłem robienie kopii tego co robisz. Choćby i na wypadek przypadkowego usunięcia.
Kiedyś robiłem felkę do nfs4. Już jeździła, zabrałem się za poprawianie, modelowanie wnętrza.
I padł mi dysk twardy, całe 10 GB.. Myślałem że pójdę razem z nim...
Edytowane przez lmk dnia 25/08/2008 23:32
|
|
|
|
Cadabra |
Dodany dnia 26/08/2008 09:45
|
Sponsor
Data rejestracji: 06/01/2007
|
Cain przepraszam za nieco bałaganu miałem założyć nowy temat ale gdy miałem zamiar kliknąć przycisk wyślij wyskoczył jakże lubiany niebieski ekran o tym jaki Windows mądry a jaki ja głupi
Odnośnie tematu zaczynam modelować w programie spędziłem 4 godziny i nie wiem zupełnie nic oprócz tego jak zrobić pierwszy surface i do niego dopasowywać polygony. Tą metoda zrobiłem polowe przodu auta brakuje zderzaka cały bok oprócz drzwi i w momencie gdy chce zabrać się za tylni zderzak nie mogę go dopasowywać bo widzę siatkę z frontu modelu.
Na razie planuje w ogóle zrobić ten model. potem się zobaczy ale raczej pójdzie do rfactora albo racera jak nie podołam z wnętrzem.
Edytowane przez Cadabra dnia 26/08/2008 09:48
|
|
|
|
s14rspec |
Dodany dnia 27/08/2008 20:18
|
Motorowerzysta
Data rejestracji: 02/06/2008
|
Ja modeluje w programie 100% latwiejszym. Ac3d ... modele sa super, nawet dam screen jak robilem ciagnik
samochod to dla mnie za duze wyzwanie ...
Tutaj
Tutaj
Edytowane przez s14rspec dnia 27/08/2008 20:19
|
|
|
|
Cadabra |
Dodany dnia 27/08/2008 21:34
|
Sponsor
|
To da się łatwiej? próbowałem w 3ds Max i wyłączyłem po 30 minutach meczenia się z tutorialem żeby szkice wstawić. A jeżeli mógłbyś to daj jakieś namiar do tego programu jeżeli linki jakieś to na PW żeby się z tego warez nie robił
|
|
|
|
Cadabra |
Dodany dnia 27/08/2008 22:11
|
Sponsor
|
Wytykajcie błędy bo potem lenia złapie i nie będzie mi się chciało poprawiać
proponuje liste:
1. Bardziej szpiczaste swiatła i grill
2. Krzywy słupek
3... i tak dalej |
|
|
|
lmk |
Dodany dnia 28/08/2008 00:00
|
Motorowerzysta
Data rejestracji: 20/04/2008
|
No ale jeśli już mowa o płatnych. Szkoda, że porzuciłeś 3dsm, w tym pracuje się dużo wydajniej, tylko początku w porównaniu do zmoda byłby dla mnie trudniejsze. Ale już przy w miarę swobodnym poruszaniu się w nim ładne rzeczy się tworzy. Kiedyś na necie było głośno o jakiejś szesnastce z Wawy (pussik) która na 3dsm zaczęła robić carrerę gt. Kosmicznie jej to wychodziło. Carrera GT
Jeśli idzie o model, to np. przy przednim nadkolu krawędź jakaś troszkę dziwna, słupki oczywiście powinny być bardziej półokrągłe, linia maski w 1/3 długości jakby lekko zapadnięta, i tak chwilowo z tyłu chyba jakiś kancik wystaje. Ale ogólnie ładnie idzie jak na pierwsze autko ;] Zresztą cienko mi idzie szukanie nieścisłości na screenach, czasem muszę modelem naobracać w 3d by zczaić że coś nie tak ;]
Chociaż jeśli mogę coś powiedzieć. Wydaje mi się, że zmod teraz przestaje dawać radę jeśli idzie o współczesne modele. Kiedyś do NFS3/4 czy gta 3/vc jeszcze nawet się nadawał, ale teraz gdy mamy NFS MW (bleeee) czy TDU, trochę trzeba się namęczyć, by model w grze wyglądał.
Ale póki co tak 3maj ;]
Edytowane przez lmk dnia 28/08/2008 00:15
|
|
|
|
s14rspec |
Dodany dnia 28/08/2008 08:10
|
Motorowerzysta
Data rejestracji: 02/06/2008
|