Strona główna · Forum · Kontakt · FAQ
Zobacz temat
Initial D - Noizy Tribe » Noizy Tribe » Gry
 Drukuj temat
Initial D Arcade Stage 7 AAX
Cain
Jak pewnie wiecie w Japonii na automatach jest dostępna fantastyczna gra w naszych klimatach:

Initial D Arcade Stage 7 AAX

No ale:
1. Nie można w nią zagrać poza Krajem Kwitnącej Wiśni
2. Nawet jeśli sprowadzisz sobie maszynę, gdzie ją postawisz?

Zabawka wygląda tak:

ukarcaderacers.files.wordpress.com/2014/02/idas7aax.png

Bony, dziś chyba już nieaktywny użytkownik, kiedyś dał na tej stronie/forum linka do tego sprzętu i pewnie cena zwaliła niejednego z nóg. O ile pamiętam było to coś koło 15000 zł. Poza tym postawienie tego w pokoju znacznie ograniczyłoby niejednemu przestrzeń życiową.

Ale jest lekarstwo na tę niedogodność cenowo-rozmiarową.

Otóż jeśli dysponujecie w miarę rozsądnie skonfigurowanym komputerem, można tę grę uruchomić na własnym PC!!

Na dniach przygotuję krótki poradnik, jak to zrobić.

Zalety:
+ granie zajmuje mało miejsca
+ obsługuje kierownice, czyli można zrobić sobie w domu w pełni funkcjonalny automat arcade
+ wygląda cudnie, nie jak jakieś pseudo-emu
+ pełna licencja Initial D

Wady
- 90% tekstu jest po japońsku, więc trzeba ogarnąć co i gdzie klikać
- wyłączone serwery online
- niedziałający snop światła pojazdów w lusterku przy kartach graficznych AMD

Koniec wad.

Poniżej zarzucam screena, uruchomiłem to w FHD na ustawieniach rednera x1.

i.imgur.com/CjqZtn0.jpg

Już mnie kusi, żeby się przejechać na BigScreenie w Oculus Rift.

No i poniżej specyfikacja najważniejszych podzespołów mojego PC:
i7-4790k
GTX 1080 TI 11GB
16 GB RAM 2133MHz

Taki zestaw GWARANTUJE płynną rozgrywkę. Nie wiem, jak jest na słabszym sprzęcie.

Jak ogarnę czasowo i będą zainteresowani, wrzucę tutorial, pokazujący co i jak.

Szerokości.

Cain
Tutorial:
https://www.youtube.com/watch?v=9Wwa98XETS4

i dowód działania gry:

https://www.youtube.com/watch?v=C679pkiXcHo
Edytowane przez Cain dnia 26/02/2018 21:19

Kreativ
Na trochę słabszym sprzęcie też hula Smile.
I5-2310, 8GB RAM i GTX 760 wszystko płynnie bez problemów Smile
i.imgur.com/97jKqD0.gif

Cain
Jak wysoki render jesteś w stanie obsłużyć? Ja latam na x3.

Kreativ
Żebym ja jeszcze tylko wiedział co to... Frown
i.imgur.com/97jKqD0.gif

Cain
łap, na pewno wiesz, gdzie powrzucać.

http://www.mediafire.com/file/x55p7cwt5wx56ko/ID7AAX+Resolution+Patch.zip

Kreativ
Aaa, resolution patch, było tak od razu Wink.
Ustawiłem natywną mojego monitora 1920x1080 i tak jak mówię ładnie działa, niestety nie popróbuję jak działa na innych gdyż ze względu na oszczędzanie zasobów i płynność rozgrywki gram w okienku (na fullscreenie gra mi zwalnia do około 10 klatek/s; w okienku mam płynne 60).
i.imgur.com/97jKqD0.gif

Cain
Ale tam jest jeszcze pliczek render.ini spróbuj wrzucić x2 albo x3.

Deathraw
Cain, próbowałeś może sparować to z kierownicą? Ma to jakikolwiek sens?

Mam na myśli to, czy działa to wszystko poprawnie, czy trzeba mocno kombinować z czułością, czy dead zone.

Tak czy siak wielkie dzięki za temat, już wiem co będę ogrywał w weekend na moim stanowisku.

P.S.
Ktoś z Was miał może styczność z kierownicami Thrustmastera? Jak się mają do g27/g29?
Edytowane przez Deathraw dnia 20/03/2018 08:01

Cain
Ja nie ogrywałem na kierownicy, ale kumpel, któremu podesłałem linki, podłączył G27 i mówił, że jest świetnie - to znaczy jak na arcade.

Nie skorzystasz jedynie z profilera, bo go nie czyta w grze, ale jeśli sztywno ustawisz default, to działa dobrze, z tym, że bez FF.

Thrustmastera nigdy nie miałem. Od zawsze jadę na Logitechu, ale próbowałem u znajomych na innych pseudokierownicach. Tylko te kierownice za 100-200zł nie mają sensu. Jeśli masz zamiar coś kupić, odłóż przynajmniej na G27. Thrustmastery te droższe podobno są też świetne - ale to tylko podobno.

Z kolei ogrywałem też G29 i imho była gorsza niż G27, ale krótko grałem. Ledwie kilka kółek w F1 2016.

Deathraw
Póki co jeździmy z kumplem na dfgt. Stanowisko mamy z fotelem z E36 z pełną regulacją. Teraz myślę nad czymś z pedałami i shifterem. Na g29 grałem, fajna kiera, jednak wykonanie w stosunku do ceny jest słabe. Słyszałem, że thrustmastery droższe mają silniejszy FF, ale ostatniego thrustmastera miałem w ręku ponad 10 lat temu i faktycznie siły wymagał, ale sam miałem jej mniej.

Cain
DFGT to bardzo dobra kierownica. Też jeździłem na niej. Pamietaj, że shifter do G29 to dodatkowy zakup. Sama kierownica w moim odczuciu jakaś taka zabawkowa i plastikowa. Wolę wykonanie G27. Same odczucia z jazdy również bardziej realne są w G27. Na plus G29 przemawia duża liczba przycisków, choć ja i tak wolę naturalny wygląd G27, który bardziej przypomina kierownicę samochodową niż zabawkę.

Nie napalaj się na shifter, bo i tak mało będziesz z niego korzystał. To taki trochę mniej potrzebny gadżet. Jak poczujesz metalowe łopatki pod palcami i ten przyjemny klik po naciśnięciu, za nic ich na shifter nie zmienisz.

Shifter działa bardzo "drewnianie" i w ogóle nie przypomina zmiany biegów w samochodzie. Jest lekki w użyciu i wiele gier w ogóle nie ogarnia konieczności wciśnięcia sprzęgła.

Deathraw
Wiem, że shifter działa drewnianie, a raczej plastikowo ale chcę sobie odruchy wyrobić, i ćwiczyć pracę nóg, bo mam bardzo złą koordynację i fatalne nawyki których chcę się pozbyć. Niestety na g27 nie pogram na ps4 a to lekki mankament, bo GT Sport za pół roku i 10 patchy może będzie zasługiwać na kupno, więc głupio sobie zamykać drogę. Dobrze że mnie uświadomiłeś co do shiftera bo byłem przekonany że jest w zestawie z g27 i g29. Widzę, że lepiej się skupić na PC i kupić osobno pedały t3pa i ew. potem shifter i zostać przy DFGT bo faktycznie kierownica bardzo fajna.

Cain
Shifter jest w zestawie z G27.

Shiftera nie ma w zestawie z G29.

G29 dostaniesz jako nową, G27 tylko z rynku wtórnego.

Deathraw
Mogłem parę lat temu kupić g27 ze stojakiem za 7 stów, prawie nową. Do dzisiaj żałuję że się wykrusyzłem.

Kreativ
Ja swoje G27 kupiłem za 400zł używane Grin. No dobra, dałem jeszcze w zamian BF4 na PS4, ale jestem mega zadowolony. Tak jak Cain wspomniał miałem okazję testować G29 ale wydaje się takie zabawkowe, chociaż brak wsparcia dla PS4 trochę przemawia na niekorzyść G27.

Ja grałem zarówno w WMMT jak i w Initial D na kierownicy i przy zablokowaniu w profilerze kąta obrotu na 270 stopni wszystko działa ok, jedynie FF jest trochę za mocny, ale wg aktualizacji na reddicie niedługo będzie można to wyregulować. No i ta radocha z prucia 250 po C1 na kierownicy Grin.
i.imgur.com/97jKqD0.gif

sabaka
Na laptopie z i5-6300hq i gtx960m śmiga bez problemu w 1080p z renderm x2.
Trochę dziwny model jazdy ale wciąga cholernie Smile
Nie, nie, pr?dkoś? by?a OK... tylko zakr?t troch? za ciasny. Smile
TYLNY NAP?D JEST JAK SEX - PO CO JEŹDZI? NA R?CZNYM JAK MO?NA DA? W PIZ...? !
126p >N14>E46>V40>Vectra C>V50>A6

szagajew
@Deathraw, na co dzień grałem na GT500RS, jak dla mnie, jest to minimum. Ze swoje strony polecam, używki można wyrwać poniżej 1k.
i.imgur.com/jslqQ0U.gif

XRTNorbert
Udało mi się odpalić Initiala na dość przeciętnym sprzęcie, jakim jest GeForce GTX 650, AMD Phenom II x4 840 i 8GB RAM i z renderem x1 gra nawet na pełnym ekranie śmiga płynnie.
Niestety mam jeden problem z samą rozgrywką, a raczej jej zapisem. Nieważne, czy spróbuję zapisać grę, np. w połowie trybu fabularnego, czy po jego przejściu, to po wyłączeniu Teknoparrota i ponownym włączeniu gra nie chce "odczytać" ponownie tej karty. Error o kodzie 5108.
Czy spotkał się ktoś z tym problemem i wie, jak go rozwiązać? Bo trochę lipa tak zaczynać za każdym razem od zera :-(

Edit: Znalazłem rozwiązanie, więc zostawię, gdyby ktoś również się z tym męczył. Pobrałem Laucher dedykowany typowo pod Initial D 7 i 6 (tak więc jakby ktoś chciał pograć w starszą część, to również jest taka możliwość). Po wgraniu wszystkich plików i folderów launchera do folderu Teknoparrota wystarczy zgrać plik zawierający naszą kartę (plik o rozszerzeniu .crd znajdujący się w folderze z grą), i potem w samym launcherze należy wybrać kartę, z której chcemy korzystać (ten dodatek wspiera tworzenie więcej niż jednej karty, a także umożliwia ich edycję).
Poniżej zamieszczam link do autora tego dodatku.
https://www.imnotmental.com/tool/initial-d-arcade-stage-launcher-teknoparrot/
Edytowane przez XRTNorbert dnia 19/04/2018 15:23

SzymsonPL
a to nie jest ta sama wersja co na PS3?

Przejdź do forum:
Copyright © 2013