Sprężarka MadMaxa w rzeczywistości...
|
Yakushi |
Dodany dnia 05/10/2014 03:43
|
Mistrz kierownicy
Data rejestracji: 13/01/2007
|
Odkąd jako paro letni dzieciak usłyszałem silnik muscle z sprężarką, byłem głęboko zafascynowany jego dźwiękiem. Potęga połączona z wspaniałym wozem - oto auto Mad Maxa.
Gdy parę dni temu obejrzałem trylogię, powróciły stare fascynację. Tym razem przeczesałem sieć w poszukiwaniu informacji, dowiadując się paru ciekawostek o silniku.
Auto zostało zbudowane specjalnie dla potrzeby filmu przez jednego z aktorów (Murray`a Smith`a odtwórcę roli policyjnego mechanika). Samochód oparty na Fordzie Falcon XB GT, rocznik 1973 z silnikiem V8 o pojemności 351 cali3 (5,8 litra), i mocą 300 KM imponował w tamtych czasach. Aby spełnił założenia scenariusza (szybszy niż motocykle) Murray przystąpił do modyfikacji samochodu. W tym celu zainstalował sprężarkę mechaniczną firmy Weiand 6-71, na której osadził wlot powietrza wraz z wytryskiem firmy Scott. Sprężarka podwoiła moc silnika przekraczając 600KM. Mogła być włączana lub wyłączana za pomocą czerwonego przycisku umieszczonego na lewarku zmiany biegów. Gdy Max potrzebował dodatkowej mocy, aby dogonić uciekające motocykle wciskał czerwony przycisk i sprężarka ze świstem budziła się do życia.
Zastanawiam się czy tak działają sprężarki w rzeczywistości. Czy wydają identyczny dźwięk? Czy da się je włączać ręcznie, w czasie jazdy ?
( Producenci nie mieli wystarczającego budżetu by zamontować sprężarkę, więc zasymulowali jej działanie. Usunięto wirniki ze środka sprężarki, a na ich miejscu zamontowano gaźnik, do którego powietrze trafiało przez wlot wtrysku Scott`a. Pasek sprężarki poruszany był przez mały silniczek elektryczny, górne koło pasowe sprężarki było częścią małej pompy wody, zamocowanej z przodu sprężarki mechanicznej. )
Fragment filmu :
http://youtu.be/UYZrYHsyLg4?t=17s
+ jeszcze jeden. Obrazujący zastosowanie wspomnianego przycisku:
https://www.youtube.com/watch?v=dM9Z8jDkBWs
|
|
|
|
Deathraw |
Dodany dnia 05/10/2014 20:29
|
Sponsor
Data rejestracji: 13/11/2013
|
Co do dźwięku kompresora to tutaj masz filmik sprzed 4 lat jak kumpel z m.in. moją pomocą montował kompresor do civica. Ok. 3:20 masz dźwięk, chociaż zagłuszony przez wydech to napewno wychwycisz charakterystyczne wycie. Na początku bardzo fajne, niestety sąsiedzi Cię nie polubią za to, a po paru miesiącach sam będziesz przeklinał hałas z kompresora.
https://www.youtube.com/watch?v=E7B4B6dCPw4
Co do włączania na przycisk to jest to jak najbardziej możliwe, wystarczy że sprężarka będzie na jakimś sprzęgle elektromagnetycznym, które będziesz rozłączać na przycisk, ale jeśli to ma być w postaci moda, to będzie trzeba mapy dobrze zrobić na jazdę na podciśnieniu i na nadciśnieniu, żeby ecu nie zgłupiało jak nagle ciśnienie z 1 bara na atmosferyczne, albo niższe przejdzie.
Co do tego budżetu to nie rozumiem jednego-jak usunięcie wirników ze sprężarki i zamontowanie tam gaźnika miałoby być tańsze niż pozostawienie wirników w sprężarce? Jak dla mnie to wygląda na rzeźbę w ch* i sprężarka by musiała wtedy kosztować parę tys usd żeby warto było się w to bawić, a nie wierzę że na rynku wtórnym w usa mieli wielki problem ze znalezieniem kompresora za normalne pieniądze. |
|
|
|
Anonymous |
Dodany dnia 05/10/2014 20:34
|
Sponsor
Data rejestracji: 03/09/2008
|
czepiam się detali, jak zawsze - Mad Max jest australijski - więc parę tysięcy usa czy tam ad - jaki jest skrót dolara australisjkiego? O_o
i rzeczywiście - brzmi to idiotycznie - zwłaszcza, jeżeli facet sam budował ten samochód. . . |
|
|
|
Deathraw |
Dodany dnia 05/10/2014 21:01
|
Sponsor
|
Przyznam że nie wiedziałem że to film produkcji australijskiej.Skrót od dolara to AUD, nie wiem jak wyglądała sytuacja 30 lat temu, ale od kiedy pamiętam to kurs dolara australijskiego zawsze był niewiele niższy od USD. Pamiętajmy że kompresory są praktycznie od początku motoryzacji i nawet w latach 70 nie były żadną innowacją. |
|
|
|
BeKa |
Dodany dnia 06/10/2014 10:00
|
Administrator
Data rejestracji: 14/02/2008
|
kompresory stosowany w USA do V8 to zupełnie co innego niż my znamy z naszych samochodów. jest to kompresor z reguły śrubowy. powiedz mi gdzie w takim samochodzie ECU ? tam wszystko jest sterowane mechanicznie łącznie z wtryskiem. przy takich elementach nie ma możliwości włączania i wyłączania.
Yakuś równie dobrze to mogli kopić najzwyklejszą obudowę sprężarki i obudowę wtrysku i bez większych problemu założyć nie trzeba było nic bebeszyć.
http://www.youtube.com/watch?v=ZUsESCmRvms co do dźwięku sam porównaj
HUK JAK W BOMBOWCU, ?ZY W OCZACH, A NA LICZNIKU 20km/h ;-))))))))))))) === TRABANT ;-))))))))))))
|
|
|
|
Deathraw |
Dodany dnia 06/10/2014 21:20
|
Sponsor
|
BeKa nie wiem skąd taki komentarz? Jakie niby kompresory znamy z naszych samochodów?Dla mnie kompresor to sprężarka dwuśrubowa napędzana mechanicznie i nie wiem naprawdę o co innego mogłoby chodzić.Wyraźnie napisałem że to rozwiązanie jest możliwe co było odpowiedzią na pytanie yakushiego, ale po zrobieniu odpowiednich map-czyli wystrojeniu ecu. Pamiętajmy że to tylko film-bez problemu można było załatwić to montażem, a nie bawić się w silniki elektryczne itp zasłaniając się budżetem filmu.Druga sprawa jest taka, ze skoro to miało wyglądać, a nie jeździć, to na potrzeby paru scen można by było i tak jechać na niewystrojonym sprzęcie-tak, żeby wydawał dźwięk, który pewnie i tak był dokładany i nie rozleciał się po paru km. |
|
|
|
BeKa |
Dodany dnia 06/10/2014 22:26
|
Administrator
|
mad max 1 i 2 to filmy z 79 i 81 roku wtedy nie występowało żadne ecu w amerykańskich silnikach v8.
przepraszam zjadło mi część komentarza...
chodziło mi ze w nich jest sprężane i paliwo i powietrze razem. u nas bardziej znane jest sprężanie tylko powietrza.
a rozwiązanie o którym piszesz jest możliwe ale przy obecnej technologi z silnikami obecnych generacji a nie przy technologi lat 70
HUK JAK W BOMBOWCU, ?ZY W OCZACH, A NA LICZNIKU 20km/h ;-))))))))))))) === TRABANT ;-))))))))))))
|
|
|
|
Deathraw |
Dodany dnia 09/10/2014 15:41
|
Sponsor
|
Jedynym problemem jest sterowanie wtryskiem i zapłonem, więc jak przejdziesz na EFI i zapłon elektroniczny to spokojnie takie silniki dostosujesz. W v8 było to rzadko spotykane, ale pamiętajmy że EFI opracowało AMC. Czasem ten trans-am z "Mistrz kierownicy ucieka" nie był już na efi?
Co do dostarczania paliwa przed kompresor to rozumiem że jest to tylko i wyłącznie po to, żeby dobrze wymieszać paliwo z powietrzem tak? Bo jakoś nie widzę przy ścieśliwości paliwa wymiernych korzyści ze sprężenia go. |
|
|
|
BeKa |
Dodany dnia 10/10/2014 00:37
|
Administrator
|
sprężasz mieszankę paliwowo-powietrzna i jest podawana pod większym cisnienime do cylindra czyli więcej mieszanki w cylindrze= więcej mocy. tak w skrócie.
jesli dobrze kojaze to EFI bylo od polowy lat 50 ale rzadko spotykane i bardzo awaryjne. czesciej byly gazniki i wtrsyk mechaniczny
|
|
|
|
Quattro |
Dodany dnia 28/05/2017 13:10
|
Rowerzysta
Data rejestracji: 11/06/2009
|
Ja chcę tylko dodać, że film kręcony był po taniości, miał niski niedoszacowany odpowiednio budżet i stąd przyoszczędzenie ekipy na sprężarce do Falcona.
Ja kudłaty, durnowaty reperuję stare graty
|
|
|