Strona główna · Forum · Kontakt · FAQ
Zobacz temat
Initial D - Noizy Tribe » Noizy Tribe » Anime
 Drukuj temat
Initial D - Przemyślenia ogólne
Patricko
Tak podczas oglądania (po raz enty) serii ID naszło mnie kilka przemyśleń, ale o dziwo nie znalazłem na forum tematu poświęconego takim właśnie sprawom Smile

Chodzi mi głównie o to, żeby w tym temacie dyskutować na najróżniejsze rzeczy, które zmuszają nas do myślenia, albo co nas zdziwiło czy też zaskoczyło i nie możecie się obejść bez podzielenia tym na forum.
Jako, że większość z nas regularnie powraca do ID, także myślę, że każdy ma kilka rzeczy, o których chciałby podyskutować.

No to może ja zacznę od tego co mi nie daje spokoju podczas każdorazowego oglądania ID:

1. Dlaczego Natsuki mówi do siebie w trzeciej osobie? To jakaś japońska forma mowy czy coś takiego?
Nie znam się (niestety) na ich języku, dlatego dla mnie jest to dość dziwne.
Pamiętam jeszcze chyba pierwszą wersje napisów, która miała dosłowne tłumaczenie tego i czytało się to bardzo dziwnie.

2. Gdy Roysuke mówi, że ma rok na osiągnięcie swojego celu, to chodzi o to, że on sobie tak ustalił, czy jakaś bardziej nieprzyjemna sprawa (choroba, itd.)? Bo nigdy w dalszej części anime nie zostało to wyjaśnione, jedynie wspominano, że Keysuke chce pomóc bratu spełnić jego cel w jak najkrótszym czasie.

Chciałbym jeszcze uczulić, żeby nikt z co znają już wydarzenia z 5th Stage (manga) nie wypaplał czegoś przez przypadek i nie zepsuł zabawy tym co czekają na anime Smile
A jeśli jakieś pytanie ma odpowiedź w 5th Stage'u to byłbym wdzięczny o ukrycie takiej odpowiedzi w tagi spojler i wcześniejszym opisaniem owego spojlera, żeby nawet ktoś z ciekawości tam nie zajrzał.

Liczę, że sobie porozmawiamy o najróżniejszych sprawach związanych z ID, bo dzień bez ID to dzień zmarnowany Pfft
Edytowane przez Patricko dnia 12/04/2011 17:41
Ekstaza z ryku wyjącego silnika!

BelegUS
Co do Natsuki, to nie mam zielonego pojęcia, choć też mnie to zastanawia - acz nigdy nie lubiłem tej... ehm... latawicy. I brzydka jest...

Co do Ryosuke - to intryguje mnie nawet bardziej. Czytam mangę 5th stage, ale jak na razie nie znam odpowiedzi - wydaje mi się, że Ryosuke ma po prostu przejąć rodzinny szpital, CHOĆ - w jednej z rozmów z Keisuke (w anime) pada stwierdzenie w stylu "oddałem swoje badania do analizy" (czy jakoś tak) - nie wiem, czy chodzi o niego, czy o jego pacjenta (?), lecz jest to co najmniej intrygujące. Nie pytajcie, w którym konkretnie odcinku - za nic nie pamiętam, 3th/4th (prędzej) Stage.

Cain
Nie wiem, czy dobrze pamiętam, ale z Ryousuke chodziło coś o szpital. Swoją drogą ciekawe, nie? Ryousuke ma rodzinny szpital a Tatsuya Shima z WM jest lekarzem.

Natsuki tak miała. Ona mówiła o sobie nie "ja" tylko "ona". Zresztą, nie lubię jej. Wolę tę następną.

Patricko
Ahh... nie zdradzajcie co się dzieje w 5th Stage'u Sad Czekam już tyle lat na niego i powiedziałem sobie, że nie dotknę mangi dopóki go nie obejrzę i chce tego dotrzymać.
Wiem, że nie mówicie nic wprost, ale już coś sugerujecie Pfft
Kurde, to już 7 lat od 4th Stage'a...to trwa dłużej niż wypuszczenie GT5 na rynek.
A najgorsze jest to, że wciąż ani widu ani słychu o anime.

Wracając do Mogi to też jej nie lubię i za każdym razem przewijam jej wywody bo się słuchać nie chce.
Trochę to chore mówić do siebie w trzeciej osobie, no ale cóż, mówi się trudno.

Co do Ryousuke to widzę, że tutaj nie jest sprawa jednoznaczna.
Mam nadzieję, że nie chcą nam uśmiercić naszego eksperta od wyścigów po przełęczach.
Edytowane przez Patricko dnia 12/04/2011 23:26

Ray
Ryosuke chodziło o przejęcie szpitala, a w następstwie brak czasu na bawienie się w wyścigi z tego co pamiętam.

A z Mogi to chodzi o to, że ona ( jak i co poniektóre japoneczki ) uważa to za mocno kawaii i dlatego tak gada... Jak dla mnie to jakieś słodkie nie jest, ale kto tych japońców zrozumie Grin
Ray ^^
[url]www.raysjdm.wordpress.com[/url]
Drift and more!

Patricko
Tak, co by odświeżyć temat..

Zacząłem (po raz enty zresztą) oglądać znów Initiala od początku.
Uwielbiam robić sobie takie maratony, a najlepsze w tym wszystkim jest to, że za każdym razem jak oglądam ID mam gęsią skórkę, serce szybciej, z Itsukiego śmieje się tak samo, itd. Po prostu ID się nie starzeje! Dla mnie to już nie tylko genialne anime, ale po prostu kawał sztuki zrobionych przez ludzi natchnionych przez siły wyższe Smile Może przeżywam, ale cóż...kocham Initiala, jestem porąbany na jego punkcie i nie boję się do tego przyznać Smile

Ale nie o tym chciałem pisać.

Po raz pierwszy zacząłem oglądać na TV 50" oraz z kinem domowym. Muszę powiedzieć, że dźwięk jak na anime z tamtych czasów jest zrobiony po prostu genialnie! Cała 1 i 2 seria jest Dolby Digital, więc emocje z oglądania wyścigów na wysokiej głośności sprawia niesamowitą radochę. No i ten eurobeat, jak go tutaj nie lubieć? Smile

Serai 3 i 4 ma już dźwięk w MPEG, i rzeczywiście czuć, że jest odrobinę słabszy. Ale pomajstrowałem w ustawieniach kina i chodzi jak bajka.

Jeśli ktoś ma taką możliwość to naprawdę. Polecam sobie tak obejrzeć, wrażenia zupełnie nie z tej ziemi! A 3rd Stage robi na mnie do teraz ogromne wrażenie jeśli chodzi o animacje i samą kreskę.

Leito
Patricko tylko gdyby to było w HD dla takiego 50cio calowego TV Grin Ja u siebie oglądałem 4th stage na 47 cali z odległości od TV około 4-5m i widzę te niedociągnięcia... Chociaż... Było to odtwarzane z pendrive przez TV. Może gdybym miał DVD z wyjściem USB pod pena, DVD dawałoby lepszy obraz... Może niedługo będę takie miał i zobaczę... Dźwięk? No jak można nie lubić ryku 4AGE na gąbkowym stożku <hahaha>? Lepsze od tego jest tylko 4AGE na ITB <hahaha>

3ci stage naprawdę wygląda super, jeżeli chodzi o animację... Tutaj brakuje Mi HD najbardziej... Może tak długo czekamy na 5ty stage, bo równocześnie jest robiony cały initial od początku w HD? :> Tzn niech zostanie w 1stage ta "kreska", jaka jest, bo Mi się strasznie podoba xd. Chociaż animacja wyścigów... No jest taka, jaka mogła być w latach tworzenia tego anime... Jednak bardzo chciałbym obejrzeć sobie całego Initiala od początku w jakości HD z dźwiękiem 5.1 xD

Pozdro

Patricko
Hmm. Już można zobaczyć lekko podrasowane urywki z 1st Stage, na końcu 2nd Stage. Podczas napisów pojawiają się co jakiś czas momenty z pierwszej serii i są już lekko ulepszone. Takie coś by w zupełności wystarczyło, oczywiście razem z podbiciem rozdziałki do HD, itd. Smile

Miło by było zobaczyć ID w zremasterowanej wersji. Myślę, że ludzie chętnie by kupili taką odnowioną wersję. Wszystkie ID na kilku płytkach BD...można chcieć czegoś więcej? Smile
Autorzy by zarobili ponownie, ludzie by się cieszyli, a co ważniejsze, może by się w końcu zmobilizowali na 5th Stage.

Ale póki co żyję nadzieją w oczekiwaniu na jakiekolwiek info odnośnie 5th Stage. Bo od Extra Stage 2, mija już 4 lata, a od 4th Stage, to chyba 8 lat jak nic.
Edytowane przez Patricko dnia 10/02/2012 12:58

Przejdź do forum:
Copyright © 2013