Strona główna · Forum · Kontakt · FAQ
Zobacz temat
 Drukuj temat
Co to za pojazd?
Cain
Miewam na serwisie takie uturbione 1,4. O ile jeszcze 120KM jakoś się trzyma, o tyle 150KM i 170KM to istny szrot. Tzn. jeździ fajnie dopóki coś się nie spierniczy. A wtedy lepiej szukać nowego silnika.
I taka scenka z niedzieli, gdy byłem w salonie Opla obejrzeć Karla. Nawet dość ładnie wygląda jak na taką popierdółkę. Nie żebym był zainteresowany kupnem, bo gama (mocno powiedziane) silników jest mocno ograniczona a pozycja za kierownicą też mi nie odpowiada, ale napatoczył się sprzedawca, który bardzo chciał przedstawić zalety skrzynki na jabłka.

ja: macie jakieś ciekawe silniki to tego autka?
sprzedawca: 3-cylindrowy 1,0 75KM
j: ale ja pytałem o silnik a nie o jego namiastkę
s: jakby się pan przejechał, doceniłby pan jego brzmienie
j: ale mnie nie interesuje jego brzmienie
s: nie mamy

75KM przy 6500rpm(!!) - przecież to ma korby jak zapałki!
Czy ja jeszcze mogę kupić gdzieś 1,6 albo 1,8 o mocach odpowiednio ~100 i ~120KM bez turbo? Nie mogę! Bo jakiś jeden tępak z drugim wymyślił sobie, że samochody to zło. Że zabijają ludzi, że powodują zanieczyszczenie, że odpowiadają za tsunami i dlatego każą nam jeździć czymś, co powoli zaczyna przypominać wózki na zakupy napędzane gaśnicami z jackassa. Niby jeździ, niby frajda, ale jak długo?

Zostaję przy moim ukochanym 1,4 90KM, które zawstydza do dziś samochody znacznie mocniejsze z "kagańcami" i mrugnięcie długimi na lewym przy 180km/h powoduje u mnie szeroki uśmiech radości. I wcale nie pali 10l/100km.

DumDum
Cain napisał(a):
Czy ja jeszcze mogę kupić gdzieś 1,6 albo 1,8 o mocach odpowiednio ~100 i ~120KM bez turbo? Nie mogę!

Oczywiście, że są jeszcze takie silniki. Mazda jakoś gęsto idzie w N/A, VW na innych rynkach ma 1.6FSI, więc może udało by się na specjalne zamówienie sprowadzić taki model.

Kwestia taka, że ludzie są kuszeni tymi wszystkimi małymi pierdziawkami z Turbo. Bo to mniej pali, bo mocne, bo myślą, że mniejszy silnik to niższy koszt utrzymania.

Cain
Mazda idzie w technologii Skyactive. Mnie interesują zwykłe "trujące" benzyniaki bez udziwnień. Chcę mieć w miarę słabo sprężający silnik o średniej mocy, bez turbo. Trochę żałuję, że nie nabyłem jakieś dwa lata temu Astry H z 1,6 na pokładzie. Dlatego też niestety* muszę pielęgnować swoje Z14XE tak, by służyło jak najdłużej.

*użyłem tego słowa nie w znaczeniu czegoś złego - to bardzo dobry motor.

Deathraw
Cain nawet się nie spodziewałem, że jest tak tragicznie. Trochę poprzeglądałem i faktycznie jest lipa. Właściwie N/A przy małych pojemnościach zaczyna umierać. Na szybko poszukałem to Honda robi co prawda silnik R18xx, ale Twoim wymogom nie sprosta ze względu na 10.5:1 i VTEC'a. Nie widzę już nigdzie zwykłego 1.6 dohc czy sohc z mocą ~100km. Swoją drogą to zabawne, że moja prawie 20 letnia honda ma 1.6 sohc bez vtec'ów, zmiennych geometrii kolektorów czy innych bajerów i nie mieli problemów ze zrobieniem na takim silniku zrobić 113KM przy stopniu sprężania 9.4:1

Leito
Ja za to odpalam swoje ABK (2.0e 8V 115km) w audi i mam... Połowę leniwej V8mki Grin

Silnik nie jest mega mocny, nie jest też super oszczędny, chociaż wg mnie około 10l przy spokojnej jeździe jak na 2.0 w 1250kg budzie to niezły wynik.

Na rozwalonym przepływomierzu auto na PB na biegu jałowym nie trzyma równo wolnych obrotów, silnik sprawia wrażenie, że się nimi nudzi. Stąd też mówię, że mam połowę leniwej V8mki Smile. Może coś nagram i Wam pokażę Pfft

No cóż... Niestety niedługo wszystko dostanie turbo i nic nam z NA nie pozostanie, oprócz archiwalnych nagrań... Taka pro-ekologia, chociaż to i tak lepsze niż elektryczne melexy.

Wieslav
Witam!
Odświeże trochę temat.
Czy wie ktoś co to za samochód?
klasyczny.com/wp-content/uploads/2016/05/chorwacja-polonez-20.jpg

Anonymous
FIAT 900 robiony na licencji przez Zastavę?

Wieslav
Wpadło mi to zdjęcie i nie mogłem znaleźć co to za zastava. Wydaje mi się, że ktoś zmienił tylko emblemat i tyle. W każdym razie fiat 900 się zgadza.

Przejdź do forum:
Copyright © 2013