Strona główna · Forum · Kontakt · FAQ
Zobacz temat
 Drukuj temat
Wasze ulubione samochody
MaciejSky
1. Doge Monako '74
2. BMW E21
3. Nissan 200SX 1.8l z fabrycznym doładowaniem.

A narazie trzeba połataci starą bawarke E30

xDamiano
Mój subiektywny ranking Smile

1. 2012 Tesla Model S Grin
2. Tesla Roadster
3. Nissan Leaf
4. Audi R8/ 2012 R8 e-tron
5. Nissan GTR R35
6. Ferrari 458 Italia

lmk
Leito napisał/a:
(...)
Jako, że moim pierwszym pojazdem z silnikiem spalinowym był( i nadal jest) motorower - Simson S51 to zakochałem się w silnikach 2T (pam pam pam pyr pyr), także lubię trabanty, wartburgi (chociaż wartburgi mają dużo fajniejsze silniki niż trabanty, najlepiej wygląda swap silnika wartburga do budy trabanta Grin) no i jeszcze stare Saaby, Saab dość długo produkował samochody z silnikami 2T a także całkiem dobrze radził sobie z nimi w rajdach. Oto Saab 96 dla tych, którzy nie wiedzą o czym mówię:
http://www.youtube.com/watch?v=nkkyg3-R_hM
Pozdro

Ooo fan 2T Grin
Też kiedyś to kręciło mnie. I też zaczynałem od silnika M541. Bawiłeś się w jego przerabianie? Czy seria? Hehe, godziny spędzałem babrając się w tych smarach, fajne czasy. W końcu wrzuciłem cylinder 70ccm (a więc rozwiercanie karterów), do tego inny kosz sprzęgłowy, zębatki, detale jak większa dysza..
I skończyło się na tym, że straciłem zaufanie do tego (konkretnie mojego) silnika. O ile kiedys zdarzyło mi się pokonać dystans ok. 450 km praktycznie w czasie jednego dnia.. O tyle po tych modyfikacjach albo łożysko główki korbowodu zaraz padło albo pękł wałek wybieraka biegów (nie pamiętam, czy tak to się nazywało). A potem na kilka dobrych lat sprzęt odszedł w kąt..
W każdym bądź razie był fun Grin Pozdro i zazdroszczę wciąż posiadanego bakcyla którego złapałeś.
Edytowane przez lmk dnia 10/08/2011 14:17

Leito
Ja mam cylinder 58ccm z 4 kanałami płuczącymi (dorobione po wybiciu tulei) na wysokości około 35mm od górnej krawędzi. Dolot poszerzony i obniżony z "języczkiem" a wydech także poszerzony i podniesiony na 26mm od górnej krawędzi. Gaźnik Amal 18t (wiec gardziel 18mm;p) i wydech przerobiony na SP04. Cyl to - jak ja to nazywam - delikatne Taboru Tuning. Cylindry 60ccm TT z odpowiednio dobranym osprzętem (gaźnik, wydech, zapłon, przełożenia) potrafią rozpędzić Simsona nawet do 100km/h!

lmk z łożyskami igiełkowymi tłoka w Simsonie przy bardziej wysilonych cylindrach zawsze są problemy... Tak samo jak z tłokami. Chociaż dziś się to trochę zmieniło i jest większy wybór, jak np ostatnio widziałem łożysko igiełkowe do Simsona firmy SKF. Planuję je na przyszły remont kupić i sprawdzimy jak się będzie sprawować;p Ogólnie no-name po kilkuset kilometrach ostrej jazdy wyglądają tak:

http://bikepics.com/pictures/2213343/
http://bikepics.com/pictures/2213391/

Trochę słabo widać, jednak da się dostrzec pęknięcia igiełek. Po dotknięciu igiełki się rozlatywały na kilka części. Chyba 1 igiełka została cała jak pamiętam. Ogólnie muszę powiedzieć, że ten wałek albo Ty, albo poprzedni właściciel musiał go wymienić na jakiś chiński. Wg Mnie konstrukcja M541, M741 itp to silnik, który "delikatnie" wyprzedził lata swojej produkcji. Wtedy za wszelką cenę starano się z silnika 2T wykrzesać żywotność jak w 4t, przez co były to silniki nisko-obrotowe. Dzis chłopaki z forum o Simsonach, czy też Niemcy kładą do tego silnika sety strojone 2x wyżej i osiągające 3-4-ro krotnie większą moc niż seryjną. Ten silnik to wytrzymuje. Ze skrzynia nie ma żadnego problemu - nie to co w jawkach itp. Skrzynie z klinem przesuwnym stosuje się do dziś w większych motocyklach. Gdyby wtedy w Simsonie był ktoś bystry dziś moglibyśmy mieć ten silnik w wielu innych motorowerach tak jak to wygląda z Minarelli AM6. Może i nie osiągnie się w nim z 50ciu ccm mocy 9km i takiej żywotności, jednak na dobrym tłoku "wykręcony" na jakieś 5km z 50ciu ccm mógłby i nawet być bardziej żywotni niż AM6.

Sam planuję za rok, albo 2 secik strojony na jakieś 10 000RPM. Oczywiście nie wykorzystał żadnego tłoka dedykowanego do Simsona. Nawet MZA, które wykupiło licencję i tam te wszystkie maszyny do robienie części do Simsona robi tłoki gorsze niż Węgry. Nie powiem, bo do serii wystarczają nawet w miarę, jednak sety 8 000RPM+ to i tak wg Mnie za szybkie zatarcie(wgle Simson miał seryjnie bardzo grube pierścienie). Reszta części MZA jest bardzo dobrej jakości. Jeżeli kupować nowy wał to tylko MZA tak jak kosze sprzęgłowe itp.
Oczywiście Simson dostanie wtedy nowy wydech, specjalnie wyliczony pod cylinder, gaźnik 19 albo 21mm, inny zapłon (magneto Simsona jest bardzo ciężkie, platyny gubią się przy 11 000RPM a Electronic odcina przy 10 000RPM). Przełożenia zostawiam seryjne. Powinienem osiągnąć kompromis między przyśpieszeniem a v-max.

Pozdro

PS Sorry, że się tak rozpisałem w temacie o Samochodach o SimsonieFrown
Edytowane przez Leito dnia 11/08/2011 13:52

FruitsPonchiSamurai
Mój ranking:

1. Toyota Sprinter Trueno GT-APEX (AE 86)
2. Toyota (Celica) Supra (a właściwie II generacja Supry z chowanymi światłami, tył wygląda jak ten z GT-APEX'a Grin) > http://www.moto24.tv/jamnik/img/galeria/3051/toyota_celica_3_4.jpg
3. Mazda FX-7 FD
4. Mazda FX-7 FC
5. Subaru Impreza (nie pamiętam, która wersja ale taka jaka była w Initial D, taki wygląd)
6. Nissan S30z Fairlady (znany też jako Datsun 240Z) > http://fc09.deviantart.net/fs24/f/2007/344/9/e/Nissan_S30___Fairlady___by_MatsuiShinohara.jpg
7. Chevrolet Impala z 67 roku - czarny z 7.4L silnikiem V8 > http://niespodzianka.pl/presents/130821fa53793a30e422dacd3a49413e.jpg
Edytowane przez FruitsPonchiSamurai dnia 17/08/2011 10:43

Ray
Impreza 22b Wink
Ray ^^
[url]www.raysjdm.wordpress.com[/url]
Drift and more!

Krychu
Moim ulubionym autem stała się Toyota GT86. Dziś odbyłem jazdę testową, bardzo miło zaskoczyło mnie to auto. Najpierw pracownik salonu przewiozł mnie obwodnicą, przyspieszenie nie zrobiło na mnie najmniejszego wrażenia, przesiedliśmy się na parkingu marketu i tam postawiałem toykę bokami, później przez miasto na obwodnicę i spowrotem pod salon. Nieduża moc, a na drugim biegu bez problemu stawia bokiem, to auto jest bliskie mego ideału samochodu na codzień. Na żywo wygląda lepiej niż na fotach, narzekałem na tył, również i on mi się podoba, wnętrze tak samo, po fotach twierdziłem że jest okropne, a jest zajebiste! Super fotele i kierownica, zakochałem się w niej. To nie jest auto do ścigania się na prostej, ma wystarczającą moc by jeżdżąc nie wkurviać się, że jest mułem, ale nie jest to jakiś wybitny sprinter. Za to na zakrętach daje dużo frajdy, dla mnie na chwilę obecną jest to samochód #1, dobrze wygląda, dobrze jeździ i jego eksploatacja też nie powinna rujnować budżetu. Zadowoliłbym się GT86, 911 mi nie trzeba. Postawiałem boki, przekroczyłem 200km/h, taką jazdę testową to ja rozumiem Smile

Smutne porównanie, ale spoko, kiedyś sobie taką kupię jak dożyję Wink

lmk
Pierwsza osobista opinia na noizytribe na temat gt86 Smile Pogratulować jazdy.
Krychu napisał/a:
(...) Na żywo wygląda lepiej niż na fotach, narzekałem na tył, również i on mi się podoba, wnętrze tak samo, po fotach twierdziłem że jest okropne, a jest zajebiste!

100% zgadzam się z tym. Każdy kto tylko na podstawie zdjęć uważa to auto za nieatrakcyjne wizualnie, powinien zobaczyć je w rzeczywistości z bliska, weryfikując swoją opinię. Początkowo też uważałem je za nieco zbyt przekombinowane. Do momentu w którym zobaczyłem je przejeżdzające obok - mega atrakcyjne i przykuwające uwagę.

Krychu napisał/a:(...) kiedyś sobie taką kupię jak dożyję Wink

I też mam taki plan Grin Jeśli tylko za te kilkanaście lat nie stetryczeję kupując jakieś rodzinne kombi..

Leito
Krychu Smutne porównanie? 4AFE jest bardzo podobne do 4AGE. Ja z tego silniczka byłbym bardzo zadowolony... ¦ciągać z Japonii górę "blacktop" z ITB i niczego więcej nie potrzeba... Albo wrzucić jakieś ostrzejsze wałki do tej góry i dać ITB... Jedyne czego mi potrzeba w aucie, to ITB... Ten dźwięk... Ten pomruk na niskich obrotach i ryk przy butowaniu... To jest coś, czego oczekuję od auta... Ja sobie szukałem corollki z tym silniczkiem, ale nie mam wystarczająco kasy na nieprzegnity egzemplarz... Z tego, co pamiętam, to te silniczki były jeszcze montowane w corollach E110... Do tego modelu mam sentyment z dzieciństwa... Jeździłem wersją WRC w grze na komputerze <hahaha> Ta buda+4AFE+6biegów i nic mi więcej nie potrzeba... Do tego klima na lato mam auto, którego nie chcę zmieniać... A jeżeli miałbym już do wydania taką kasę, za jaką można mieć GT86, to wolałbym dorwać używaną S2k...

Pozdro

Krychu
chętnie sprzedam swoją celicę za małe pieniądze, pojeździłem kumpla 220konnym civiciem turbo i niby fajnie, ale przy większych prędkościach nie jest zbyt stabilne, poza tym to tylko frajda z przyspieszania. wole rwd, trzeba w końcu przesiąść się do bmw, ile można "pedalić" Wink

Janek
Ae 86
Bad Toyz For Bad Boys-Fiat 125p Gtj Turbo Initial D
http://www.wojnapp.pl/
http://www.polskajazda.pl...Fiat/125P/68774

Przejdź do forum:
Copyright © 2013