Za Zakrętem - Opowiadanie dla fanów Initial D/Wangan Midnight i wszystkich fanów wyścigów
|
Ray |
Dodany dnia 24/05/2010 10:10
|
Sponsor
Data rejestracji: 12/10/2006
|
Beleg tak na przyszłość: jak piszesz dialogi, błagam, nie używaj ciągle imion! Kto rozmawia mówiąć: "to twoja zasługa, Mateuszu" czy "Benedykcie, jak mogłeś to zrobić?!" !! Przecież wystarczy samo "to twoja zasługa" czy "Jak mogłeś to zrobić". Myślałem że z czasem sam to zauważysz, ale jednak dalej piszesz tak i przez to niektóre dialogi są BARDZO nienaturalne.
To tylko taka mała uwaga
Ray ^^
[url]www.raysjdm.wordpress.com[/url]
Drift and more!
|
|
|
|
BelegUS |
Dodany dnia 26/05/2010 18:30
|
Motorowerzysta
Data rejestracji: 16/09/2009
|
Odcinek Drugi Sezonu Trzeciego - "Wybór" - na stronie.
www.zazakretem.rox.pl
Zapraszam do czytania...
Ray - często to kwestia tego, że chcę uniknąć "poplątania" akcji, i maksymalnie ułatwić czytelnikowi orientowanie się, "who is who". Ale postaram się to zmienić, bo rzeczywiście, czasem kłuje w oczy... ^^ |
|
|
|
BeKa |
Dodany dnia 27/05/2010 00:07
|
Administrator
Data rejestracji: 14/02/2008
|
chcialbym zoabczyc mine roberta jak sie dowie ze to sky mateuszaXD
HUK JAK W BOMBOWCU, ?ZY W OCZACH, A NA LICZNIKU 20km/h ;-))))))))))))) === TRABANT ;-))))))))))))
|
|
|
|
BelegUS |
Dodany dnia 06/06/2010 22:09
|
Motorowerzysta
|
Odcinek Trzeci Sezonu Trzeciego - "Wyjście smoka" - na stronie.
www.zazakretem.rox.pl
Miłej zabawy... |
|
|
|
BeKa |
Dodany dnia 06/06/2010 23:12
|
Administrator
|
no to powiem ze trochę krótkie
HUK JAK W BOMBOWCU, ?ZY W OCZACH, A NA LICZNIKU 20km/h ;-))))))))))))) === TRABANT ;-))))))))))))
|
|
|
|
Tolek |
Dodany dnia 07/06/2010 20:09
|
Motorowerzysta
Data rejestracji: 02/02/2008
|
Ano. Krótkie i przewidywalne. No i czemu Mateusz przyjechał Imprezą, a nie R32?
|
|
|
|
Anonymous |
Dodany dnia 08/06/2010 15:42
|
Sponsor
Data rejestracji: 03/09/2008
|
parafrazuję fragment chapteru drugiego. . .
Poprosił by wprowadzili samochód do garażu. Nikt nie mógł go zobaczyć - JESZCZE NIE. |
|
|
|
BelegUS |
Dodany dnia 12/06/2010 17:52
|
Motorowerzysta
|
Odcinek Czwarty Sezonu Trzeciego - "Otrzeźwienie" - na stronie.
www.zazakretem.rox.pl
Komentarze mile widziane. |
|
|
|
BeKa |
Dodany dnia 13/06/2010 18:32
|
Administrator
|
no i ten odcienke fajny wkoncu mozna bylo pcozytac wiecej
|
|
|
|
BelegUS |
Dodany dnia 23/06/2010 21:52
|
Motorowerzysta
|
Odcinek Piąty Sezonu Trzeciego - "Kwestia Turbo II" - na stronie.
www.zazakretem.rox.pl |
|
|
|
BelegUS |
Dodany dnia 04/07/2010 23:42
|
Motorowerzysta
|
Odcinek Szósty Sezonu Trzeciego - "Punkt zwrotny?" - na stronie.
www.zazakretem.rox.pl |
|
|
|
Anonymous |
Dodany dnia 05/07/2010 17:26
|
Sponsor
|
Przyjemny odcinek. Zasłużony los Evo. Względem fabuły nie mam żadnych zastrzeżeń.
I objazd w moim wykonaniu.
Rozumiem - V8 może ryczeć, i tak dalej.
Ale jakoś określenie "ryk" - niespecjalnie pasuje mi do japońskich silników - http://www.youtube.com/watch?v=6FCTuvzyMdY&feature=related - nazwałbym to raczej warkotem - do ryku mu chyba troszkę brakuje
Poza tym - "Silnik ryczał/ryknął (i inne formy tego czasownika) wściekle" - to twoje ulubione zdanie czy coś?
W tym momencie mogę przesadzać, ale to zdanie pojawia się w każdym "odcinku", każdym wyścigu, każdym akapicie.
Może troszkę więcej różnorodności
(Powyższy post może wydawać się obraźliwy, lecz nie było to w żaden sposób zamierzone - post wyraża tylko subiektywne odczucia autora)
Ps. przypomniało mi się. "Zawsze byłeś mało emocjonalny w okazywaniu fizycznych uczuć." - 1. emocjonalny w okazywaniu emocji? (może chodziło o spontaniczny?) 2. Czy uczucia mogą być fizyczne? Żądze i odczucia, przeżycia - nawet myśl (wg Dana Browna w "Zaginionym Symbolu" - wybaczcie porównanie, ostatnio przeczytałem). Zauważyłem to już wcześniej, lecz nie było to tak rażące - w tym przypadku wygląda to już tak, że wciskasz epitety na siłę, starasz się nadać dziełu pop-art styl high-art (nie żebym był wyznawcą zasady decorum, sam bardzo często o czynności jak najbardziej prymitywnej potrafię mówić przez pięć minut, używając "górnolotnego" słownictwa), ale. . . i zabrakło mi weny - autentycznie zapomniałem, co miałem napisać .
Mam nadzieję, że nie odbierzesz tego jako atak na swoją osobę i twórczość (jestem wielkim fanem), a moja (mówiąc delikatnie) krytyka pomoże ci doskonalić swój styl. |
|
|
|
Ray |
Dodany dnia 05/07/2010 17:49
|
Sponsor
|
Szczerzę teraz powiem- zaskoczyłeś mnie xD Ostatnio czytałem ZZ raczej z przyzwyczajenia, pamiętając, że jest to spoko opowieść o tym co ja osobiście kocham. Jednak 6 odcinek jakoś świetnie wpasował się w mój humor i przypomniał mi staare czasy kiedy sam sobie coś tam skrobałem xDDD Hahaha, zajebiste uczucie!
Wielkie graty za tą część!
PS. Ba, nawet Ranalcus się zmieścił! Już mi się nawet na gg chwalił haha
Ray ^^
Drift and more!
|
|
|
|
BelegUS |
Dodany dnia 06/07/2010 00:03
|
Motorowerzysta
|
Japońcy sami nazywają swojego GT-R'a z RB26DETT "Muscle" - owszem, w porównaniu do amerykańskich V8 jest to określenie na wyrost, ale...
... poprawię.
"Silnik ryczał wściekle" jest rzeczywiście prostackie, i pojawia się (słusznie zauważyłeś) w każdym odcinku ZZ. Niestety, gdybym chciał doprowadzić każdy odcinek do "ideału", wychodziły by one z minimum dwu-trzytygodniowym opóźnieniem (a już na chwilę obecną widzę, że zakończenie serii pod koniec sierpnia będzie bardzo trudne). Osobiście nie znoszę określeń tego typu (tak, uważam je za durne) ale fabuła i zapewne tematyka tego wymaga. Postaram się to urozmaicić, ALE nie obiecuję, że dam radę. Wpisuje się machinalnie i tyle...
"Zawsze byłeś mało emocjonalny w okazywaniu fizycznych uczuć." - ten potworek składniowo - literacki zasługuje na I.G. Nobla. Poprawię to (ale już jutro, dziś nie mam siły) w najbliższym czasie. Masz całkowitą rację, ale tylko i wyłącznie co do zapisu tego zdania. "Uczucia fizyczne", jakkolwiek uważam je za najniższe (i wręcz zwierzęce) odruchy ludzkie, ów seksualny popęd ku zaspokajaniu żądz i chuci, ujawniający się chociażby w "lizaniu, mizianiu i bzykaniu" (wybaczcie język na poziomie gimnazjalnym) przez osoby w moim wieku (ba, i nawet młodsze), nazywany przez nich samych "miłością"... ot, dla mnie to zwierzęce zachowanie. Z racji faktu, że nie mam zbyt wielkiego w tej dziedzinie doświadczenia, nie będę się dalej wypowiadał.
Acz owszem, zdanie będzie poprawione, bo jest kretyńskie.
Nie zgadzam się też co do "wciskania epitetów na siłę". Wręcz przeciwnie, w przypadku ZZ starałem się pozbawić swój styl zbyt wielu ozdobników, metaforyczności i wzniosłości (choć i tak z twórczości tego typu jest zdecydowanie (zbyt) "epickie" i uczuciowe). Cały czas jednak wychodzę z założenia, że piękny i literacki język to chluba piszącego. Wiem, że tworzę tylko bazgroła dla fanów motoryzacji, który się im dziwnym trafem podoba (co mnie zresztą bardzo cieszy), ale dlaczego mam odmawiać sobie i im prawa do nieco bardziej zaawansowanego i prozatorskiego stylu? Szanuję Czytelników, szanuję siebie, nie uważam, że jestem istotą o niskim IQ i prostakiem, który pisze "wyścignął go, wygrał rajda, wylizał niunię i zgarnął kasiorę", wręcz przeciwnie - zdaję sobie sprawę, że należę do osób "starego stylu", obdarzonych lotnym piórem, i staram się pisać ładnie.
Acz i nadmiar epitetów (który raczej słusznie wytknąłeś) postaram się ograniczyć, choć z drugiej strony lubię klimat ZZ, taki "epicko - nierealno - romantyczny"...
Nie odbieram jako krytykę (a nawet dziękuję i pochwalam, jednocześnie prosząc o więcej tego typu komentarzy), a także przepraszam za wyjątkowy brak skromności, nieprzystojący autorowi.
Ray - dzięki
Taa, Ran się zmieścił... taki Kitami z niego wyszedł <lol2> |
|
|
|
Ray |
Dodany dnia 06/07/2010 04:13
|
Sponsor
|
Hahaha po trochu xD Pamiętaj tylko aby nie zgubić flow xD Najpierw napisz- potem poprawiaj
Ray ^^
Drift and more!
|
|
|
|
Deluxo |
Dodany dnia 07/07/2010 19:26
|
Motorowerzysta
Data rejestracji: 09/02/2009
|
Ranalcus był mocny, to trzeba przyznać
BelegU$ nie napisał tutaj, za to napiszę ja - Odcinek Specjalny mojego autorstwa pod tytułem "Początek końca" pojawił się na stronie.
www.zazakretem.rox.pl
W odcinku wyjaśniona zostaje m.in. kwestia 2JZ o pojemności 2,5 litra oraz GTO LHD. Zapraszam do przeczytania i późniejszego skomentowania wrażeń i ewentualnych uwag, bo znając życie na pewno jest kilka błędów
Edytowane przez Deluxo dnia 07/07/2010 19:26
|
|
|
|
BelegUS |
Dodany dnia 11/07/2010 22:53
|
Motorowerzysta
|
Odcinek Siódmy Sezonu Trzeciego - "Cena szczęścia" - na stronie.
www.zazakretem.rox.pl |
|
|
|
BelegUS |
Dodany dnia 24/07/2010 13:31
|
Motorowerzysta
|
Odcinek Ósmy Sezonu Trzeciego - "Nothing Personal" - na stronie.
www.zazakretem.rox.pl |
|
|
|
Anonymous |
Dodany dnia 24/07/2010 15:16
|
Sponsor
|
Nie będę się rozpisywał, bo nie chce mi się i nie mam weny. . .
Dziękuję Bogu za wyobraźnię. . . bo bez niej byłbym w stanie ogarnąć manewrów wykonanych w wyścigu, a bez tego czytanie nie miałoby chyba sensu. . .
Powrót do wielkiej formy. . . (chylę czoła - "z perspektywy chwili" to mógł powiedzieć Karol do Mata)
A skoro już o nim mowa, zapomniałem jaki z niego szalony skurwol. |
|
|
|
sabaka |
Dodany dnia 25/07/2010 20:20
|
Sponsor
Data rejestracji: 14/10/2006
|
ZZ zaczyna powoli przypominać powiesci harlequina, a podobno sciganci nie mają dziewczyn
Nie, nie, pr?dkoś? by?a OK... tylko zakr?t troch? za ciasny.
TYLNY NAP?D JEST JAK SEX - PO CO JEŹDZI? NA R?CZNYM JAK MO?NA DA? W PIZ...? !
126p >N14>E46>V40>Vectra C>V50>A6
|
|
|