Strona główna · Forum · Kontakt · FAQ
Zobacz temat
 Drukuj temat
Czy ktoś mi powie co to jest?
bony
Zawsze sie zastanawiałem co to za dziwny rodzaj dolotu, bez filtra? w initialu w AE86 tez taki byl, wiem tez ze montowano go w wielu starszych autach sportowych typu ferrari 250 gto. Podaje linki do fotek.

http://www.toda-europe.com/catalog/sports-injection-valve-only-p-1027.html

http://www.modifiedcars.com/gallery/138/moddedse-2009-pictures/16276
Spirit R

Anonymous
Wydaje mi się, że to sportowy dolot - w tym przypadku po prostu nie hamujemy przepływu powietrza filtrem tylko wzbogacamy mieszankę, żeby ładnie wybuchała.

BeKa
to są tzw kielichy na gaźniki/przepustnice. stosuje się je głownie w silnikach gaźnikowych albo mocno przerabianych silnikach wyścigowych gdzie zapylenie powietrza jest znikome ewentualnie są specjalne filtry które się zakłada na kielichy. zgodnie z teoria układu dolotowego to im krótszy układ dolotowym tym wyższa moc na wysokich obrotach kosztem niskich. przy silniku 1.4 z punto wyciągnięcie samego układu dolotowego dało zwiększenie mocy o niecałe 2 konie, lecz obniżyło jego elastyczność.
akurat to co pokazałeś to są przepustnice z kielichami.
Edytowane przez BeKa dnia 19/12/2010 20:13
HUK JAK W BOMBOWCU, ?ZY W OCZACH, A NA LICZNIKU 20km/h ;-))))))))))))) === TRABANT ;-))))))))))))

S1S
zwie się to ITB Smile
Takumi filtra nie miał ale na kielichy/trąbki można zakładać filtr stożkowy, 'skarpetki' lub jak w ori 4age zabudować wszystkie trąbki jedną obudową i dać tylko jeden element filtrujący Smile
osobna przepustnica na każdy cylinder to lepsze doprowadzenie powietrza i szybsza reakcja na gaz... po dodatkowym podlaniu i strojeniu śmoc jest z nami Grin

alkochohlik
Dokładnie jest to ITB (individual throttle body)
Wyczynowy system zasilania silników w powietrze, dużo bardziej efektywny niż pojedyńcza przepustnica Smile w seryjnych samochodach stosowane miedzy innymi w silnikach RB25/RB26 DETT oraz silnikach Mdivision bmw (e30, e34, e36)

Przy odpiowiednich modyfikacjach silnika zastosowaniu tego typu dolotu i odpowiednio wyliczonego wydechy można uzyskać bardzo wysokie mocy (np silnik Agrupowy do seicento z ITB i odpowiednio dobranym wydechem z pojemności 1108ccm (seria 55km) wypluwa około 125 km)

Deathraw
@alkochohlik Skąd wziąłeś ITB w RB25? W RB26 są niby osobne przepustnice(nie ITB, bo nie mają osobnego źródła powietrza), z drugiej strony jak jest silnik z turbo to zastanawia mnie po co takie rozwiązanie, jak i tak wszystkie przepustnice biorą powietrze z jednej rury.

alkochohlik
sorry, moj blad rb25 nie ma itb Smile

to rozwiązanie ma swoje zalety, ponieważ w przypadku pojedyńczej przepustnicy na każdy cylinder przypada inna porcja powietrza bo nie każdy cylinder ma tą samą odległośc od przepustnicy, a to oznacza, że nie napełniają się równomiernie i różna jest ich sprawność Smile

w przypadku itb nie ma tego problemu bo przed kazdą przepustnica teoretycznie panuje to samo cisnienie wiec po otwarciu wszystkich an raz również i za nimi...

nad tym myslaly mądre głowy Smile

Deathraw
Co do napełniania w rb26, to wydaje mi się, że skoro układ jest turbosprężarką(dwiema co by się nie czepiaćPfft) zasilany, to i tak każdy cylinder ma inną odległość do źródła powietrza. Wydaje mi się, że tutaj zrobili to po to, żeby jak najbardziej skrócić drogę pomiędzy przepustnicą , a cylindrem, przez co po otwarciu przepustnicy nie musi się cały kolektor wypełniać powietrzem i silnik szybciej reaguje na gaz.Przy ciśnieniu jakie jest w dolocie przy doładowaniu podejrzewam, że różnice w powietrzu dostarczanym do każdego z cylindrów przy zastosowaniu tego rozwiązania są pomijalne, ale mogę się mylić.

alkochohlik
tak, zgadzam się, w sumie to samo chciałem przekazac w mojej poprzedniej wypowiedzi Smile

btw ITB ma w silnikach wolnossacych jedną jeszcze duuuużą zaletę Wink dzwięk silnika przy takim rozwiązaniu, jest fenomenalny Grin

i wady, spalanie, bo do ekonomicznych to nie należy oraz problemy z wolnymi obrotami ktore trzeba ustalić na wyższym poziomie niż normalnie ponieważ w przypadku zastosowania pojedyńczych gażników oraz praktycznie braku pojemności w kolektorach ssacych występują bardzo duże wahania podciśnienia co powoduje problemy z dawkowaniem paliwa przez gazniki (przechodziliśmy ten problem przy remoncie garbusa....) w przypadku zastosowania wtrysku elektronicznego w ITB problem raczej nie występuje Smile

Leito
ITB są super, ale na codzień bałbym się o to, że jakiś syf mi wpadnie do silnika... Gdzieś widziałem nakładki na ITB z takiego "siteczka", a gdzieś indziej nałożone filtry gąbkowe.

alkochohlik samo ITB i wydech nie dadzą takich rezultatów. Zapewne bawiono się jeszcze z głowicą, wałkami rozrządu, zaworami itp...

Byćmoże można jeszcze gdzieś w necie znaleźć "AE86 Club", gdzie w programach występowało wiele Hachi Roku i bynajmniej z kilku odcinków, które ja widziałem, 80% z nich miało właśnie ITB. Smile

Pozdro

Przejdź do forum:
Copyright © 2013