[Initial D] - Gryzące Nas niedociągnięcia
|
Yakushi |
Dodany dnia 03/01/2009 15:11
|
Mistrz kierownicy
Data rejestracji: 13/01/2007
|
[color=green]By zaradzić offtopickowi kontynuuje temat podjęty w innym topicu[/color]
Nieudane pomysły w Initial D wyjące niczym wściekła turbina Wataru?
Co zmienilibyście w doskonałej opowieści o niesamowitym kierowcy Fujiwara Takumi?
Patricko napisał/a:
Autorzy nie poruszyli wielu wątków? No pewnie nie, bo w końcu najważniejsza jest główna fabuła,(..)
Fabuła tak. Równie ważna wydaje mi się jeszcze dynamika i realizm (fizyka) ukazania wyścigów.
Tu właśnie tkwi jedno niedociągnięcie jakie pojawiło się w pierwszym sezonie. Gdy Takumi ścigał się z Nakazato, i dołączyła się FC. Już jej start był nierealny - zebrała się nieprawdopodobnie szybko. Potem podczas wyścigu w miejscu gdzie ścigającym zarzucało samochodami bracia Takashi jechali jak po sznurku. Wydaje mi się, że autor wtrącił ten element na siłę być może nawet wbrew woli.
Patricko napisał/a:
Jeśli o mnie chodzi, to naprawdę cały wątek z Mogi mógłby nie istnieć Tak szczerze, to kto na niego zwraca uwagę? Oglądając ID czekam tylko na kolejne wyzwania, kolejnych przeciwników i jak Takumi sobie z nimi poradzi, w jaki sposób ich pokona.
Na historię z Mogi nie zwracałem szczegolnie większej bądź mniejszej uwagi. Takumi ma swoje życie i swoje problemy, dlatego zaakceptowałem ją taka jaką jest.
|
|
|
|
Quattro |
Dodany dnia 13/06/2011 15:42
|
Rowerzysta
Data rejestracji: 11/06/2009
|
Tak sobie obejrzałem Initiala kilkukrotnie i postanowiłem ożywić ten wątek.
Co mnie gryzie to przede wszystkim cały wyścig w Stage 3 z Kenem Kogashiwą. Mianowicie taktyka skakania wygląda bardzo nierzeczywiście. Otóż mamy nawrót z kategorii "4.30" (wejście na godzinie 6, wyjście na wpół do piątej), do tego znaczna różnica poziomów i kątów nachylenia jezdni... I nagle w punktu wejścia w zakręt, auto odwrócone w 3/4 (nawrócone do tego 4.30) w kierunku już wyjścia z zakrętu lecące "z góry" z prędkością minimum 50km/h już nie bokiem, ale wręcz tyłem do kierunku jazdy odzyskuje 100% przyczepność i wylatuje do przodu ścinając zakręt idealnie do przodu, jednocześnie lądując w bardzo obciążający sposób na lewym przednim kole.
Kij z tym - jeden skok bym zrozumiał, (jak skok przez most w 2F2F - taki rozbawiający smaczek) ale skoczył co najmniej pięciokrotnie. Cywilne, nierajdowe, nieoklatkowane auto. Skakał ktoś z was wcześniej gdzieś samochodem na różnicach wysokości, rzędu 1 metra lub więcej?
Druga sprawa, wyścig z Tomo jadącym Spoonem Type-R od Todou. AE86 utrzymuje się na uphillu ponieważ Spoon ma za długie przełożenia, co ma sens dopóki nie Tomo nie mówi, że problem nie istniałby gdyby ścigał się z Turbo. A Keisuke ma 13B REW - Twin Turbo oparte najprawdopodobniej na dwóch stockowych niezbyt dużych turbosprężarkach Hitachi HT-12, które nie posiada turbodziury jak np. single turbo u Kyoko. Więc wydłużanie przełożeń w Spoonie uważam za błąd. Ale największy kwiatek występuje w 0:16:16 w ep.6. Otóż okazuje się, że 86 ma jeszcze dłuższą skrzynię niż Civic bo "w zakrętach w których jadę na drugim biegu on (86) wciąż jest na pierwszym" I teraz pytanie - taki lapsus to autorów czy w tłumaczeniu?
Pozdrawiam
Ja kudłaty, durnowaty reperuję stare graty
|
|
|
|
Leito |
Dodany dnia 01/07/2011 00:42
|
Motorowerzysta
Data rejestracji: 14/06/2011
|
Quattro Jeżeli chodzi o wyścig Spoona i Hachiroku i o ich przełożenia to wg Mnie chodziło o to, iż Silvertop Takumiego kręcił się znacznie wyżej niż nawet silnik Spoona co daje mu zawsze trochę więcej prędkości na każdym biegu. Szkoda, że nigdy nie było mowy o konfiguracji skrzyni w Hachi roku.
Mnie "gryzie" to, iż w niektórych odcinkach pokazywany jest obrotomierz w ae86, który tam lekko faluje przed 11 000RPM, Takumi wrzuca kolejny bieg, obroty spadają do tych powiedzmy 9 000RPM i od razu rosną do 11 000RPM(w przeciągu jakiejś sekundy i znów tam się utrzymują). Gdyby na biegach 2-3 jego auto tak przyśpieszało to nikt nie byłby mu równy. Żadne turbo z lanevo ani nawet GT-R.
Następnie to co już napisałem w komentarzach w 2st stage-u anime. Kolektor wydechowy nowego silnika w jednych ujęciach jest wygięty w "normalny" sposób, czyli wszystkie róry w dół, gdzie tam się gdzieś, jakoś łączą a w innych ujęciach jest kolektor mocno powyginany, na co zwrócił Iketani uwagę, kiedy Takumi przyjechał w przeddzień wyścigu z Wataru z prośbą o pomoc w montowaniu nowego obrotomierza
Odnośnie obrotomierza także mam kilka zastrzerzeń, ponieważ w jednym stage-u jego podświetlenie jest bodajże czerwone, w innym zielone a potem(np 4ty stage) białe... (Nie mam teraz możliwości obejrzenia tego spowrotem dokładnie, wiec nie pamiętam który dokładnie odcinek i jaki kolor). Jedyne sensowne wytłumaczenie dla Mnie to takie, że ten obrotomierz ma możliwość zmieniania koloru podświetlenia, jednak z tłumaczenia wynikało, iż zamówił go Bunta razem z dodatkowymi wskaźnikami, a Mi nie pasuje jakoś kolorowo podświetlany obrotomierz do Bunty
Aha i jeszcze jedno. Pierwszy silnik (4age redtop bodajże) Takumi kręcił do około 8 000RPM, jednak nowy silnik już do 11 000RPM i dla Mnie jego dźwięk jakoś na to nie wskazuje. Nawet jego głos nie różni się tak bardzo. Dla Mnie nowy silvertop (jego dźwięk na to wskazuje) jest kręcony max do 9 000RPM. Fakt faktem, zdobycie takiego silnika a potem nagrywanie jego głosu specjalnie dla anime byłoby trudne, ale (nie mam pewnych źródeł, ale jakoś takie przeczucie) skoro Keiichi Tsuchiya "maczał palce" w robieniu tego anime, bo to chyba on dzwonił do Bunty i były wtedy pokazane obrazki z torów wyścigowych, no to on na pewno mógłby "załatwić" podobny silnik czy też wypożyczyć go na jakiś czas, nagrać "sample" i potem je wykorzystywać. Szczerze mówiąc to dopiero w 4th stage słychać ITB, wcześniej bardziej ryk stożka/"grzybka" (Raz było widać grzybka, kiedy Takumi zaglądał pod maskę po szkole i zastanawiał się skąd wziąć więcej mocy).
To chyba wszystko
Pozdrawiam
Edytowane przez Leito dnia 01/07/2011 00:42
|
|
|
|
Quattro |
Dodany dnia 03/07/2011 16:24
|
Rowerzysta
Data rejestracji: 11/06/2009
|
Z ciekawostek to Ci powiem, że Spoon Type-R kręci się do ok 11200obr/min.
obrotomierz to drobiazg, choć jego wskazania irytują i mnie
A co do dźwięków - RX-7 też nie brzmi zbyt wanklowato...
Ja kudłaty, durnowaty reperuję stare graty
|
|
|
|
jadek125p |
Dodany dnia 06/11/2015 20:52
|
Chodzi piechotą
Data rejestracji: 06/11/2015
|
Wiem że to stary temat ale jedno mnie gryzie. Kto podrzucił Takumiemu kartkę że Mogi jest prywatną ekm papy , może miki ? Pozdrawiam nowy użytkownik |
|
|
|
Cain |
Dodany dnia 06/11/2015 22:56
|
Główny administrator
Data rejestracji: 20/09/2006
|
Ja to mówią: „życzliwy”. Choć rzeczywiście cholera wiadomo kto.
|
|
|
|
Rower45 |
Dodany dnia 10/11/2015 13:57
|
Chodzi piechotą
Data rejestracji: 28/09/2015
|
Wiadomo kto podrzucił takumiemu list i kto do niego dzwonił. Zostało to pokazane dokładnie w mandze która ukazuje wiele aspektów pominiętych w anime. Tyle ciekawych wątków pobocznych zostało pominiętych, że szok. A 3 stage jest zupełnie inaczej przedstawione niż miało to miejsce w mandze. Polecam przeczytać. |
|
|
|
Wysokoobrotowiec |
Dodany dnia 11/11/2015 21:59
|
Chodzi piechotą
Data rejestracji: 11/11/2015
|
A tak się do piątego stage i pierwszego się przyczepie , Serio? SMARTFONY? Wytłumaczy mi ktoś? 5 stage wygląda jak by jego akcja była osadzona w teraźniejszości i samochody też nijak mające się do fabuły bo np. wyjdą za 3 lata ;_; A w 1 stage chyba coś z fizyką nie wyszło bo auta jadą jak przyklejone i dla mnie to pomyłka - wyścig takumiego z Blue Impact jeżdżące niby niebieskim sileighty ( dla mnie to fiolet..) , Auta w tym wyścigu driftują tak kanciasto i drętwo po drodze o szerokości czasami max 2 m a czasami na min 10m i serio? Toreno?!?Oni robili Anime o aucie , na które nie mają licencji czy co?...... |
|
|
|
Cain |
Dodany dnia 12/11/2015 10:22
|
Główny administrator
Data rejestracji: 20/09/2006
|
oraz
Nadal uważasz, że Sil80 była fioletowa?
|
|
|
|
Patricko |
Dodany dnia 12/11/2015 17:42
|
Administrator
Data rejestracji: 27/06/2007
|
Wysokoobrotowiec napisał(a):
A tak się do piątego stage i pierwszego się przyczepie , Serio? SMARTFONY? Wytłumaczy mi ktoś? 5 stage wygląda jak by jego akcja była osadzona w teraźniejszości i samochody też nijak mające się do fabuły bo np. wyjdą za 3 lata ;_; A w 1 stage chyba coś z fizyką nie wyszło bo auta jadą jak przyklejone i dla mnie to pomyłka - wyścig takumiego z Blue Impact jeżdżące niby niebieskim sileighty ( dla mnie to fiolet..) , Auta w tym wyścigu driftują tak kanciasto i drętwo po drodze o szerokości czasami max 2 m a czasami na min 10m i serio? Toreno?!?Oni robili Anime o aucie , na które nie mają licencji czy co?......
Nie wiem czy sobie zdajesz sprawę, ale 1st był robiony w roku 1998, więc wtedy animacje komputerowe "trochę" się różniły od tego co widzimy dziś. Initial D było jednym z pierwszych anime, które zastosowały technologię 3D. Także nie ma co narzekać na drętwe animacje.
"Toreno" było z racji braku licencji, nie inaczej. Dopiero od 2nd Stage'a mieli już licencję jeśli dobrze pamiętam i tam jest poprawnie napisane.
To, że 5th Stage nawiązuje do dzisiejszych czasów to nie ma się co dziwić.Z
Zobacz jaki odstęp był pomiędzy 4th Stage, a 5th Stage.
Owszem, też bym wolał, żeby trzymali się swojej linii czasowej, ale jak widać mieli inny pomysł na to i też chcieli pójść z duchem czasu.
Ekstaza z ryku wyjącego silnika!
|
|
|
|
Wysokoobrotowiec |
Dodany dnia 12/11/2015 18:19
|
Chodzi piechotą
|
Patricko napisał(a):
Wysokoobrotowiec napisał(a):
A tak się do piątego stage i pierwszego się przyczepie , Serio? SMARTFONY? Wytłumaczy mi ktoś? 5 stage wygląda jak by jego akcja była osadzona w teraźniejszości i samochody też nijak mające się do fabuły bo np. wyjdą za 3 lata ;_; A w 1 stage chyba coś z fizyką nie wyszło bo auta jadą jak przyklejone i dla mnie to pomyłka - wyścig takumiego z Blue Impact jeżdżące niby niebieskim sileighty ( dla mnie to fiolet..) , Auta w tym wyścigu driftują tak kanciasto i drętwo po drodze o szerokości czasami max 2 m a czasami na min 10m i serio? Toreno?!?Oni robili Anime o aucie , na które nie mają licencji czy co?......
Nie wiem czy sobie zdajesz sprawę, ale 1st był robiony w roku 1998, więc wtedy animacje komputerowe "trochę" się różniły od tego co widzimy dziś. Initial D było jednym z pierwszych anime, które zastosowały technologię 3D. Także nie ma co narzekać na drętwe animacje.
"Toreno" było z racji braku licencji, nie inaczej. Dopiero od 2nd Stage'a mieli już licencję jeśli dobrze pamiętam i tam jest poprawnie napisane.
To, że 5th Stage nawiązuje do dzisiejszych czasów to nie ma się co dziwić.Z
Zobacz jaki odstęp był pomiędzy 4th Stage, a 5th Stage.
Owszem, też bym wolał, żeby trzymali się swojej linii czasowej, ale jak widać mieli inny pomysł na to i też chcieli pójść z duchem czasu. no wiem wiem , sileighty uważam za fioletową bo ta animacja zmienia jej kolor , chociaż w anime jest niebieska ale częściej widać ją w 3d , więc po prostu tak mi już zostało . Wiem miendzy 4 i 5 stage jest 9 lat bodajze roznicy. SR za bledy problem z klawa...
Czy ktoś powiedział ... WANKL?
|
|
|
|
Wysokoobrotowiec |
Dodany dnia 12/11/2015 18:20
|
Chodzi piechotą
|
a z stagu na stage bochaterowie maja inny kolor wlosow. Znowu sr za bledy.. ;_;