Strona główna · Forum · Kontakt · FAQ
Zobacz temat
Initial D - Noizy Tribe » Noizy Tribe » Gry
 Drukuj temat
The Crew
Leito
Yakushi jeśli masz 4 sloty na pamięć w komputerze to dokup kolejne dwie kości takie, jakie masz teraz. 8gb wystarczy do codziennego użytku i grania w gry. Więcej przyda się do grafiki jedynie. Jeśli chodzi o prędkość, to od 1066Mhz w górę nie widać różnicy w grach, więc nie szukaj szybszych pamięci ani tymbardziej ich nie ustawiaj na ponad 1400Mhz przy timingach CL9 przy phenomie, bo usmażysz kontroler pamięci.

Szybkie pamięci są potrzebne w przypadku kart graficznych zintegrowanych w procesorze (Intel i jego HD Graphic, bądź procesory APU od AMD). Jeśli konfigurujecie kompa na APU, który ma wykorzystywać zintegrowaną w nim grafę, to wtedy dopiero szukajcie pamięci około 2000Mhz i więcej. Jeśli będzie to oddzielna grafa pod PCI-E - 1333Mhz będzie w 100% wystarczające.

Pozdro

Cain
Ja pół roku temu postanowiłem nie bawić się w liczenie co do czego będzie pasować:
i5-4670k w turbo 3,8GHz na rdzeń
2x8GB RAM 2133MHz póki co puszczone w 1600Mhz
256GBSSD + 3,8TB HDD
i został stary GTX460 ze zbliżającą się opcją wymiany na GTX760/770

Ale można złożyć taniej na AMD, chociaż ja bym tego nie zrobił.

Reliantification
Yakushi Grafikę dostałem od kumpla bo kupił GTX 750Ti, chciał mi ją dać za darmo ale mu zapłaciłem XD A co do GTA 5 to wyjdzie najprawdopodobniej w Listopadzie https://www.youtube.com/watch?v=3DBrG2YjqQA Premiera jest planowana na Jesień a R* ostatnio mówił że prace idą gładko i wyrobią się w terminie wiec jestem spokojny Smile
Lada dzień powinny być już podane wymagania.
Citroen AX to klasa sama w sobie...

Deathraw
Yakushi-ddr w dual channel faktycznie zauważyłeś różnice?Ja próbowałem wszystkiego, ale większa przepustowość pamięci przynosiła jedynie efekt mojego lepszego samopoczucia, a jak przesadziłem z timingami to tylko jeszcze się wieszać potrafił. 5850 to świetna karta, szkoda że teraz kosztuje takie psie pieniądze, bo właśnie moja straciła etat na rzecz 7950. Tak czy siak jeśli masz płytę z crossfire i dobry zasilacz to za ~200zł kupisz drugą do tandemu, do tego procesor podkręcić ile się da, dorzucić z 2-4gb ramu i to już niestety koniec platformy. Sam teraz mam podobny problem-siedzę na lga775 i kupiłem ostatnio xeona e5450, który jest podkręcony na 4.1ghz i niestety nic lepszego z tą platformą nie da się zrobićSad.

@Cain
Niby można taniej na AMD, ale nie ma to kompletnie sensu jeżeli chodzi o gry, najmocniejsze procki od AMD dostają od i3Sad.
Ile ze swojej i5 wycisnąłeś?
Jesteś uprzedzony do kart AMD(ATI)?

Reliantification
Ja do stacjonarnych jestem zwolennikiem AMD a do lapków Intela, nie jestem żadnym fanboyem, po prostu bardziej mi odpowiada AMD bo jest dużo tańsze, a kompa używam do obrabiania filmów, przeglądania neta i czasem w coś zagram więc mi jak najbardziej AMD odpowiada a jak ktoś chce maksymalnej wydajności to niech sobie kupi Intela, co kto woli Smile

Cain
@Deathraw

Procek na razie chodzi tylko w ciągłym Turbo, nic z niego nie wyciskałem, bo musiałbym dokupić chłodzenie, a na razie żadna z gier, w które grywam nawet się nie zająknęła.
Nie jestem uprzedzony do ATI, miałem już Radki 9800Pro i x1950. Teraz jednak zwłaszcza ze względu na temperatury i chłodzenie wolę nVidię i przy niej na razie zostaję.

Deathraw
No słyszałem, że z temperaturami na haswellach już nie ma żartów i rozsądne jest założenie czegoś pokroju mugena 2, lub czegoś jeszcze lepszego.Tak czy siak biorąc pod uwagę możliwości OC to w tej chwili chyba najbardziej opłacalny wybór jeśli chodzi o procesory. Co do grafiki to uważam że warto dopłacić do 770, bo różnica wydajności jest proporcjonalna do różnicy w cenie.

Yakushi
Cain napisał(a):

Yaku, grałeś, więc może będziesz w stanie mi powiedzieć, czy są tam jakieś niemieckie bądź szwedzkie wozy?

W becie dostępne było kilka wozów. Oczywiście na próżno szukać po nich realizmu ale przekonałem się, że częścią z nich steruje się super przyjemnie. Dlatego grając, będę kierował się bardziej 'jakością' sterowania niż wyglądem wozu.
Ścigając się z innymi graczami, bądź pobijając rekordy trasy (lepsze nagrody za wyścig) lepiej ustawić tryb zręcznościowy. Gdy jeździłem sam zwiedzając mapę (oraz obowiązkowo na ośnieżonych szczytach) przełączałem na tryb 'sportowy' - bo daje możliwości lekkich, ale przyjemnych ślizgów. Niestety jadąc w tym trybie musiałem pozostawać super czujny i ostrożny gdyż na klawie łatwo popełnić błąd. Podsumowując lepiej patrzyć na sterowanie niż wygląd.

Od czasu gry zastanawiam się nad zakupem pada, bądź dzoja. Być może większa kontrola nad skrętem kół sprawi, iż cały powyższy tekst można skasować.
Na kierownicy tej gry sobie nie wyobrażam (no że z obrotem 45' w każdą ze stron xD).

Samochody z bety masz przejrzyście ukazane tutaj:
http://uk.ign.com/wikis/the-crew/Cars
Mam nadzieję że nie będzie to kompletna lista samochodów (darmowych).

Leito napisał(a):

Yakushi jeśli masz 4 sloty na pamięć w komputerze to dokup kolejne dwie (..sporo tekstu..)około 2000Mhz i więcej. Jeśli będzie to oddzielna grafa pod PCI-E - 1333Mhz będzie w 100% wystarczające.

Dysponujesz ciekawą wiedzą o pamięciach. Dziękuję ci. Nigdy nie patrzyłem na to w ten sposób.

Jakkolwiek mój komputer ma już ~ 5 lat. Nie mam pewności czy zakup pamięci uniemożliwi mi grę, w wybrane najnowsze tytuły (dziś do Watch Dogs, doszedł drugi - Dead Rising 3. Również brakuje pamięci by działała płynnie.), ale nastawiam się na złożenie komputera w ciągu najbliższego roku. Być może, jak i kolegę wcześnie, również mnie zmobilizuje premiera GTA 5. Z tego względu zapewnię kupię jedną kość 8GB, mającą możliwość pracy w dualu, a przy składaniu komputera zakupię taką drugą.

Cain napisał(a):
Ale można złożyć taniej na AMD, chociaż ja bym tego nie zrobił.

i5-4670K to świetny procesor. Od ponad roku ciężko o konkretnego konkurenta AMD.
Dobrze wybrałeś.

Reliantification napisał(a):

Yakushi (..)A co do GTA 5 to wyjdzie najprawdopodobniej w Listopadzie(..)

Miło by było.
PC też w listopadzie. Masz znacznie bardziej optymistyczne źródła ; )
Zobaczymy jak będzie.

Deathraw napisał(a):

Yakushi-ddr w dual channel faktycznie zauważyłeś różnice?

Od czasu do czasu lubię poczytać książki, bądź artykuły w necie. Ot poszerzanie wiedzy daje mi pewną satysfakcję. Stąd też pochodzi ta wiedza. W książce przeczytałem, a później w necie potwierdziłem, znajdując testy Ktosia. Na testach przeprowadzonych w systemie w tym trybie działały dwukrotnie szybciej.

Deathraw napisał(a):
5850 to świetna karta, szkoda że teraz kosztuje takie psie pieniądze, bo właśnie moja straciła etat na rzecz 7950. Tak czy siak jeśli masz płytę z crossfire i dobry zasilacz to za ~200zł kupisz drugą do tandemu, do tego procesor podkręcić ile się da, dorzucić z 2-4gb ramu i to już niestety koniec platformy. Sam teraz mam podobny problem-siedzę na lga775 i kupiłem ostatnio xeona e5450, który jest podkręcony na 4.1ghz i niestety nic lepszego z tą platformą nie da się zrobićSad.

Gdybym miał pewność że taki sprzęt obsłuży mi najnowsze gry przez 1-2 lata - poszedłbym proponowanym tropem.
Niestety obawiam się że któryś z elementów może nie dać rady.
Kompy dla siebie od zawsze składałem z najlepszych możliwych partsów, za rozsądną cenę (tak, wiem, to może znaczyć wszystko Grin ), więc na płytę mógłbym włożyć i 8x2 GB pamięci. Choć nie wiem czy ~Chifttec 650W poszedłby z dodatkiem dwóch 5850 oraz podkręconym prockiem (który ponoć przy 4.1Ghz żre dwukrotnie więcej).

Chociaż patrząc w nieco inny sposób. Konsole nowej generacji są cienkie, więc o ile programiści nie zawalą z optymalizacją...

Reliantification napisał(a):

Ja do stacjonarnych jestem zwolennikiem AMD a do lapków Intela, nie jestem żadnym fanboyem, po prostu bardziej mi odpowiada AMD bo jest dużo tańsze, a kompa używam do obrabiania filmów, przeglądania neta i czasem w coś zagram więc mi jak najbardziej AMD odpowiada a jak ktoś chce maksymalnej wydajności to niech sobie kupi Intela, co kto woli Smile

Jak i ja. AMDka można były kupić taniej niż Intela, a po podkręceniu sięgał konkurenta.
Nie wiem czy AMD zaproponował coś ostatnimi czasy co zwaliłoby z nóg i5-4670K, więc od premiery uważam że jak kupować - to tylko ten.

Deathraw napisał(a):

No słyszałem, że z temperaturami na haswellach już nie ma żartów i rozsądne jest założenie czegoś pokroju mugena 2, lub czegoś jeszcze lepszego.Tak czy siak biorąc pod uwagę możliwości OC to w tej chwili chyba najbardziej opłacalny wybór jeśli chodzi o procesory. Co do grafiki to uważam że warto dopłacić do 770, bo różnica wydajności jest proporcjonalna do różnicy w cenie.

Właśnie ze względu na procesory Haswell odpuściłem składanie kompa w tym roku (pomimo premiery Watch Dogs... z olśniewająco realistyczną grafiką : /). (Jak widać miałem szczęście).
Jeśli zapowiedzi pokryją się z realizmem, nadchodzi godny następca i5-4670K.

Jakkolwiek zaskoczyła mnie dalsza treść twojej wypowiedzi. 770 wciąż jest najbardziej opłacalna w kategorii cena/jakość ? Spodziewałem się jakiegoś postępu :/

W lutym składałem kompa o parametrach:
>+Crucial 8GB (2x4GCool 1600MHz CL9 Ballistix (265zł)
>+Intel Core i5-4670K /3.4GHz, 6MB, LGA 1150, BOX/ (865zł )
<Najmocniejszy i5 z odblokowanym mnożnikiem>
>-AsRock Fatal1ty H87 Performance /intel H87, LGA1150/ (359zł )
<Płyta z 8-fazową sekcją zasilania>
>(zbędne)Cooler Master G550M 550W 80+ Bronze (259zł )
<Porządny zasilacz oparty na DC-DC z modularnym okablowaniem>
>MSI GeForce GTX 770 TwinFrozr 2GB DDR5 256bit (1098/7010) (1259zł)
<GTX 770 z cichym chłodzeniem od MSI (ewentualnie Phantom od Gainwarda)>
>HR-02 Macho Black-White (185zł)
<Wydajne i ciche chłodzenie, które pozwoli na OC>
______
2933 - bez zasialacza
Edytowane przez Yakushi dnia 10/09/2014 03:02
img63.imageshack.us/img63/3715/hareluyamini.png

Reliantification
Yakushi Co do GTA to tu najświeższa informacja http://gta.net.pl/news/1988/testowanie-gry-na-steamie-trwa_.html A jak chcesz sobie kupić pada to polecam pada z PS2 i dokupić przejściówkę USB Grin

Deathraw
Ja nie polecam pada z ps2, bo nie ma spustów, więc odpada kontrola siły hamowania i otwarcia przepustnicy. Polecam pada od x360, ew od ps3 z nakładkami na r2 i l2 HAMA ze wskazaniem na ten od x360, bo triggery generalnie lepiej działają niż r2 i l2 w dual shocku 3.

Yakushi
Rock Alone używał x-klockowego, więc skłaniam się ku tego - jest pewność że działa. Aczkolwiek z obawą... Podczas konwentowej zabawy na oby konsolach wygodniej trzymało mi się gamepad od PS2 (duże dłonie).
img63.imageshack.us/img63/3715/hareluyamini.png

bony
Uwaga na The crew na xbox360. Optymalizacja leży i nie da się w to grać. Grę zwróciłem.
Spirit R

Przejdź do forum:
Copyright © 2013