Strona główna · Forum · Kontakt · FAQ
Zobacz temat
Initial D - Noizy Tribe » Noizy Tribe » Manga
 Drukuj temat
MF Ghost - jedyna zasada
Raciatek
Witam was, przybyłem z nadzieją, że ktoś wyjaśni mi pewne zagadnienie z nowej mangi twórcy Initial D.

Ogółem z tego co wyczytałem po angielsku i w polskiej translacji (z tego drugiego to nie ma co się chwalić), to głównym przepisem jest równowaga między przyczepnością, a ciężarem samochodu. Moc można zwiększać jednak w nieskończoność, jednak jeśli masz cięższy samochód to musisz zastosować szersze opony.

Dlaczego jest to "utrudnieniem"? Jestem laikiem w tych sprawach, oglądając Initial D często przekopywałem różne fora driftowe by ogarnąć o co chodzi (przy czym do dziś sie nie dowiedziałem co to jest grip), stąd moja ciekawość o co tu chodzi? Nie wiem czy mogę dodawać tu linki, więc dodam tylko, że w mandze jest o tym mowa na stronach 37-39 pierwszego rozdziału.

szagajew
Odpowiednikiem zawodów z "MF Ghost" jest hillclimb/time attack np. https://www.youtube.com/watch?v=_uuvsMoAfz0

Z tym "utrudnieniem", to chyba logiczne, że bez trakcji nic się nie zdziała. Smile
W wielkim skrócie, spróbuj wyhamować na asfalcie, a później na lodzie.
i.imgur.com/jslqQ0U.gif

Raciatek
Dalej nie czaje, oni dostają szersze opony. Szersza opona jest bardziej przyczepna, więc dlaczego utrudnia to cięższym (ale zarazem pewnie mocniejszym)samochodom?

szagajew
To nie jest błąd w tlumaczeniu?
Szeroka opona w słabym samochodzie pogorszy osiągi, ale żeby w mocnym? Jedynie może zwiększyć masę nieresorowaną i tarcie, ale to niweluje większa moc...
i.imgur.com/jslqQ0U.gif

Cain
A jak brzmi to w oryginale?

Jedynym wytłumaczeniem może być zwiększenie wspomnianych wcześniej oporów i masy nieresorowanej. Ale mając np 800 KM to co to za różnica?

Gdzieś jest błąd albo w tłumaczeniu jap-eng albo eng-pol.

Raciatek
html1-f.scribdassets.com/43mou8h1vk61o0iq/images/38-880b42c970.jpg

Tak to wygląda w oryginale, jak byk widzę wpis o szerszych oponach dla cięższych aut.

szagajew
Niby pisze, ale trochę to koliduje, z treścią dymka, w prawym dolnym rogu.
Po japońsku, też pisze o grubszych/szerszych oponach.
臺いクル マはど
ファットなタイャを
はける:

https://www.reddit.com/r/MFGhost/comments/7j2ilq/how_will_richman_regulation_give_gt86_advantage/
i.imgur.com/jslqQ0U.gif

Raciatek
Mam pewną teorie: a co jeśli taki ciężki samochód dostanie szerokie, ale ciękie względem grupości samej gumy opony? Mam nadzieje, że rozumiecie o co mi chodzi.

Cain
Nie wiem, w czym problem:
[1]Tyle to wiem, ale MFG nieco różni się przepisami.
[2]Chodzi stosunek przyczepności do masy.
[3]Cięższe samochody mają szersze ogumienie.
[4]Działa to na niekorzyść 4WD i samochodów z silnikiem ułożonym centralnie.
[5]Nawet jeśli to oszczędność na cenie oraz masie, opony są cieńsze, więc jest w tym jakiś sens.
[6]Moc nie podlega regulacjom, ale jeśli opony nie dają sobie z nią rady, wystąpią problemy.
[7]Dlatego też w tej sytuacji nawet najlepsze zespoły nie potrafią znaleźć równowagi.
dymek 8 i 9 bez związku

W skrócie [4] i [5] - ze względu na 4WD i MR można mieć węższe opony bo jest lepszy rozkład masy lub lepszy napęd dający większość przyczepność.

Węższe opony to mniejsza masa nieresorowana i opór - dlatego dla 4WD i MR "jest w tym jakiś sens"

Jeśli moc będzie zbyt wysoka a opony wąskie to kaplica.

Przyznam, że nie czytam tej mangi, czyżby wspomniano tam o Ryousuke Takahashim?

PS. Swoją drogą słabe to polskie tłumaczenie, bardzo nie-polskie.
Edytowane przez Cain dnia 27/01/2018 20:09

Raciatek
Dziękuję, wreszcie rozumiem o co chodzi Grin

Ryousuke jest inicjatorem MFG, tutaj jest wspomniany, w późniejszych rozdziałach Fumihiro rozmawia z nim o Kancie Rivingtonie - uczniu Fujiwary. Jak na razie ze starej gwardii widzimy Fumihiro.

Tłumaczenie i wykonanie bardziej niż słabe, chyba przerzucę się całkowicie na angielską skanlacje. Mniej nerwów, trochę więcej słownik.

Przejdź do forum:
Copyright © 2013