MF Ghost - jedyna zasada
|
Raciatek |
Dodany dnia 22/01/2018 22:48
|
Chodzi piechotą
Data rejestracji: 22/01/2018
|
Witam was, przybyłem z nadzieją, że ktoś wyjaśni mi pewne zagadnienie z nowej mangi twórcy Initial D.
Ogółem z tego co wyczytałem po angielsku i w polskiej translacji (z tego drugiego to nie ma co się chwalić), to głównym przepisem jest równowaga między przyczepnością, a ciężarem samochodu. Moc można zwiększać jednak w nieskończoność, jednak jeśli masz cięższy samochód to musisz zastosować szersze opony.
Dlaczego jest to "utrudnieniem"? Jestem laikiem w tych sprawach, oglądając Initial D często przekopywałem różne fora driftowe by ogarnąć o co chodzi (przy czym do dziś sie nie dowiedziałem co to jest grip), stąd moja ciekawość o co tu chodzi? Nie wiem czy mogę dodawać tu linki, więc dodam tylko, że w mandze jest o tym mowa na stronach 37-39 pierwszego rozdziału. |
|
|
|
szagajew |
Dodany dnia 23/01/2018 19:49
|
Motorowerzysta
Data rejestracji: 05/08/2014
|
Odpowiednikiem zawodów z "MF Ghost" jest hillclimb/time attack np. https://www.youtube.com/watch?v=_uuvsMoAfz0
Z tym "utrudnieniem", to chyba logiczne, że bez trakcji nic się nie zdziała.
W wielkim skrócie, spróbuj wyhamować na asfalcie, a później na lodzie.
|
|
|
|
Raciatek |
Dodany dnia 23/01/2018 21:08
|
Chodzi piechotą
|
Dalej nie czaje, oni dostają szersze opony. Szersza opona jest bardziej przyczepna, więc dlaczego utrudnia to cięższym (ale zarazem pewnie mocniejszym)samochodom? |
|
|
|
szagajew |
Dodany dnia 23/01/2018 22:28
|
Motorowerzysta
|
To nie jest błąd w tlumaczeniu?
Szeroka opona w słabym samochodzie pogorszy osiągi, ale żeby w mocnym? Jedynie może zwiększyć masę nieresorowaną i tarcie, ale to niweluje większa moc...
|
|
|
|
Cain |
Dodany dnia 24/01/2018 20:21
|
Główny administrator
Data rejestracji: 20/09/2006
|
A jak brzmi to w oryginale?
Jedynym wytłumaczeniem może być zwiększenie wspomnianych wcześniej oporów i masy nieresorowanej. Ale mając np 800 KM to co to za różnica?
Gdzieś jest błąd albo w tłumaczeniu jap-eng albo eng-pol.
|
|
|
|
Raciatek |
Dodany dnia 25/01/2018 10:33
|
Chodzi piechotą
|
Tak to wygląda w oryginale, jak byk widzę wpis o szerszych oponach dla cięższych aut. |
|
|
|
szagajew |
Dodany dnia 25/01/2018 19:07
|
Motorowerzysta
|
Niby pisze, ale trochę to koliduje, z treścią dymka, w prawym dolnym rogu.
Po japońsku, też pisze o grubszych/szerszych oponach.
臺いクル マはど
ファットなタイャを
はける:
https://www.reddit.com/r/MFGhost/comments/7j2ilq/how_will_richman_regulation_give_gt86_advantage/
|
|
|
|
Raciatek |
Dodany dnia 25/01/2018 19:26
|
Chodzi piechotą
|
Mam pewną teorie: a co jeśli taki ciężki samochód dostanie szerokie, ale ciękie względem grupości samej gumy opony? Mam nadzieje, że rozumiecie o co mi chodzi. |
|
|
|
Cain |
Dodany dnia 27/01/2018 19:55
|
Główny administrator
Data rejestracji: 20/09/2006
|
Nie wiem, w czym problem:
[1]Tyle to wiem, ale MFG nieco różni się przepisami.
[2]Chodzi stosunek przyczepności do masy.
[3]Cięższe samochody mają szersze ogumienie.
[4]Działa to na niekorzyść 4WD i samochodów z silnikiem ułożonym centralnie.
[5]Nawet jeśli to oszczędność na cenie oraz masie, opony są cieńsze, więc jest w tym jakiś sens.
[6]Moc nie podlega regulacjom, ale jeśli opony nie dają sobie z nią rady, wystąpią problemy.
[7]Dlatego też w tej sytuacji nawet najlepsze zespoły nie potrafią znaleźć równowagi.
dymek 8 i 9 bez związku
W skrócie [4] i [5] - ze względu na 4WD i MR można mieć węższe opony bo jest lepszy rozkład masy lub lepszy napęd dający większość przyczepność.
Węższe opony to mniejsza masa nieresorowana i opór - dlatego dla 4WD i MR "jest w tym jakiś sens"
Jeśli moc będzie zbyt wysoka a opony wąskie to kaplica.
Przyznam, że nie czytam tej mangi, czyżby wspomniano tam o Ryousuke Takahashim?
PS. Swoją drogą słabe to polskie tłumaczenie, bardzo nie-polskie.
Edytowane przez Cain dnia 27/01/2018 20:09
|
|
|
|
Raciatek |
Dodany dnia 28/01/2018 18:59
|
Chodzi piechotą
|
Dziękuję, wreszcie rozumiem o co chodzi
Ryousuke jest inicjatorem MFG, tutaj jest wspomniany, w późniejszych rozdziałach Fumihiro rozmawia z nim o Kancie Rivingtonie - uczniu Fujiwary. Jak na razie ze starej gwardii widzimy Fumihiro.
Tłumaczenie i wykonanie bardziej niż słabe, chyba przerzucę się całkowicie na angielską skanlacje. Mniej nerwów, trochę więcej słownik. |
|
|